СИТЕ ЈА ПРАВАТ ОВАА ГРЕШКА! Поради ова, кафето ви има поинаков вкус

25 август, 2021
Screenshot 2021-08-25 205837

Како што велат експертите, овој метод е погрешен.

Домашното, турско кафе, е пијалок што традиционално се подготвува во секое домаќинство, обично се пие наутро и често се смета за мерка за вештината на оној што го вари.

Но, како се подготвува домашно кафе? Вообичаената постапка е да се стави вода во тенџере, да се додаде шеќер доколку е потребно и да се загрее додека не зоврие.

Потоа се трга од оган, се одлива мала количина вода (за да се направи простор во тенџерето и да претече), се додава мелено кафе – една поголема лажичка оди на 1 шолја вода. Ѓезвето се враќа на рингла за да зоврие смесата, а потоа се додава остатокот од водата.

Втората варијанта е дека водата не се одзема – ако ѓезвето е поголемо, па не постои страв дека течноста ќе се истури кога ќе зоврие, па кафето веднаш се става и се чека да зоврие.

Ако треба да им се верува на експертите, овој метод е погрешен. Како што велат, еден мал детал во подготовката, една „грешка“ го менува нејзиниот вкус.

– Кога ќе го ставите кафето во вода, не смеете да дозволите да зоврие на оган. Ако зоврие, пијалокот ќе има горчлив вкус – објасни основачот на компанијата „Roaster Coffee“.

escort - Korsan taksi