Белгискиот град со необична легенда: Антверпен е познат и како „градот на дијамантите“

17 ноември, 20220
foto-pixabay-publicdomainpictures-830x0 (1)

Иако е второ по големина во Европа, пристаништето Антверпен одигра значајна улога во развојот на градот, кој сега е главен град на Фландрија.

Реката Шелда, која се споменува во легендата за потеклото на името на градот, се влева во Северното Море на околу 90 километри од Антверпен.

Со векови овој белгиски град важеше за еден од најбогатите.

Доколку го посетите овој град и видите колачиња со необични форми, немојте да се изненадите. Колачињата во форма на раце всушност се спомен на локалната легенда за потеклото на името на градот, според „Википедија“.

Џинот по име Антигон е главниот лик на приказната. Легендата вели дека живеел во близина на реката, бил многу суров и дека барал од оние кои сакале да пловат по реката Шелда да му платат. Некои би платиле и им било дозволено да си заминат, а имало и такви кои не сакале да му оддадат почит на џинот. Тој сурово ги казнувал …

Секој што не го послушал барањето на џинот останувал без рака, а Антигон ќе ја фрлел отсечената тупаница во реката.

Не е познато колку време поминало додека не се појавил Силвиус Брабо. Овој народен херој успеал да му го направи на џинот тоа што им го направил на оние кои нема да платат да ја преминат реката. Со оглед на тоа што на холандски јазик „hand werpen“ е да се фрли тупаница во реката, се верува дека токму тоа служело за името на градот Антверпен.

Во текот на 16 век, Антверпен се сметал за еден од најбогатите, ако не и најбогат европски град. Во тоа време се појавиле многу градби кои и денес го красат. Тие се карактеризираат со готски стил на архитектура и повеќето од нив се високи и тесни.

Фонтаната позната по статуата на претходно споменатиот херој Силвиус Браб се наоѓа на главниот градски плоштад. Тука е и Градското собрание, изградено во текот на 15 век.

Бидејќи Антверпен беше важен за развојот на дијамантската индустрија во земјата, има и Музеј на дијаманти, кој им нуди на посетителите можност да дознаат повеќе за историјата на индустријата.

Градот е познат и по куќата во која живеел познатиот сликар Рубенс, но и по најголемиот готски храм во земјата, кој е посветен на Богородица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber