ВАКВА ПИЦА НЕ СТЕ ПРОБАЛЕ! Се пече во тавче, а вкусот ќе ве воодушеви!
![468508_pizza-5179939-1920_f](https://popara.mk/wp-content/uploads/2022/01/468508_pizza-5179939-1920_f.jpg)
Пицата обично се подготвува во огромни тави, но еве еден поинаков начин да се подготви овој италијански специјалитет
Не ви треба премногу време, бидејќи не содржи квасец, па не мора да чекате со часови тестото да нарасне.
Состојки:
За тестото:
250 гр брашно
120 мл вода
20 мл масло (2 лажици)
малку квасец
1 лажичка шеќер
малку сол
За полнење:
сос од домат густ или кечап
сувомеснато по избор
малку маслинки
шака пропржени печурки
кашкавал
неколку листови сува сланина
оригано
парче тврдо сирење
Подготовка:
Замесете меко тесто од наведените состојки и оставете го на топло да отстои. Развијте што е можно потенко тесто на големината на тавата. Од оваа количина ќе имате за 2 пици. Тестото премачкајте го со сосот од домати или кечапот, наредете ги сите прилози што ги имате, посипете со оригано. Тестото не треба да нарасне, веднаш се пече. Покријте ја тавата и печете на тивок оган околу 15-20 минути. Тестото мора да биде тенко, никако дебело, затоа што ќе изгори и нема да се испече.
На здравје!