Викиншките патишта во Шкотска: Идеална комбинација за сите љубители за „Северните“ и „Highlanders“

29 јануари, 20220
62221770

Шкотска може да се пофали со илјадагодишна историја која делумно била обликувана од Викинзите. „Северните“ го преминале морето од Норвешка во 8 век и се населиле прво на островите, а подоцна и на брегот. Нивното големо влијание се гледа во културата, јазикот и обичаите кои постојат и денес. Иако нивните животи сè уште се обвиени со мистерија, научниците го стекнаа денешното знаење со истражување на остатоците од урнатините на Викинзите кои можат да ги посетат сите љубители на историјата и викиншката култура.

1. Шетланд

Можеби е тешко да се замислат Викинзите на прекрасните плажи на Шетландските Острови, но токму од таму тие почнаа да се шират низ Шкотска. Со островите владееле дури шестотини години за време на кои многумина го отфрлиле начинот на живот на воинот и станале фармери.

2. Јарлшоф

Станува збор за викиншка тврдина во Шетланд каде античките луѓе живееле пред околу четири илјади години. Викинзите се населиле таму во 9 век и за тоа денес сведочат остатоците од старата населба.

3. Lewick Up Helly Aa

Up Helly Aa е викиншки оган фестивал што се одржува секоја година во Шетланд. Тоа е голем спектакл кој ја слави богатата шкотска историја. За време на фестивалот, околу 1.000 мажи шетаат по улиците на Левик облечени во неверојатни костими и во последните години тој е мета на критики бидејќи на жените не им е дозволено да учествуваат на парадата.

4. Стара скудност

Овој археолошки локалитет лежеше неоткриен под земја 1000 години. Станува збор за село од железното време кое е повторно откриено во 1970-тите при изградбата на патот. Благодарение на археолошките ископувања, тука се откриени многу артефакти на Викинзите и местото доби статус на светско наследство.

5. Оркни

Викинзите пристигнале на ова место уште пред 1400 години за време на нивниот лет од Норвешка. Северните ги користеле островите како утврдувања за своите експедиции. Местата сè уште зрачат со историја за која се погрижил дури и норвешкиот крал.

6. Егилсај

Тој е еден од островите Оркни кој има особено силна врска со Викинзите. Црквата Св. Магнус бил изграден во 1136 година и е именуван по Ерл Магнус кој бил обезглавен во борба за власт на островот.

7. Бру од Бирсеј

На ова островче сè уште можете да ги видите и видите урнатините на Викинзите кои биле основани во 9 век. Освен куќи и плевни, зачуван е и „социјалниот дом“ во кој се наоѓала сауната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi