Вознемирувачка студија: Луѓето кои спијат помалку од шест часа може да заболат од ОВАА болест!

8 април, 20220
Screenshot_1

Луѓето кои спијат помалку од шест часа навечер се изложени на поголем ризик од дијабетес тип 2, предупредуваат експертите

 

 

Често се поврзува со семејна историја, прекумерна тежина и луѓе кои се неактивни. Но, експертите велат дека оваа состојба може да ја развијат и оние кои страдаат од несоница. Истражувањето на Универзитетот во Бристол покажа дека оние кои се борат да заспијат имаат повисоки нивоа на шеќер во крвта. Експертите претходно ја открија поврзаноста помеѓу дијабетесот и спиењето.

 

Експертите од Бристол го споредија високото ниво на шеќер во крвта со зачестеноста на симптомите на несоница. Учесниците беа прашани дали имаат проблеми со спиењето или се будат среде ноќ. Од нив беше побарано да ги оценат одговорите со „обично“, „понекогаш“, „ретко“ или „никогаш“.

 

Исто така, им е поставено прашањето колку долго спијат секоја вечер во часови. Краткото времетраење на спиењето се класифицира како помалку од шест часа во споредба со оние кои спиеле помеѓу седум и осум часа. Долгото времетраење на спиењето се класифицира како повеќе од девет часа. Секое лице исто така беше замолено да забележи колку често се чувствува поспано во текот на денот и дали е утринска личност или ноќна птица.

 

Имаше 336.999 учесници, од кои 54 проценти беа жени, со просечна возраст од 56,9 години. Откриле дека 28 отсто од испитаниците имале несоница. Студијата објавена во „Diabetes Care“ заклучи дека лекувањето на несоницата може да предизвика пад на нивото на шеќер во крвта.

 

Високиот истражувач Џејмс Леу рече: „Проценивме дека ефективно лекување на несоница може да доведе до поголемо намалување на гликозата од еквивалентна интервенција, што ја намалува телесната тежина за 14 кг кај личност со просечна висина. „Ова значи дека околу 27.300 возрасни лица во Обединетото Кралство, на возраст меѓу 40 и 70 години, со чести симптоми на несоница, би биле ослободени од дијабетес доколку нивната несоница се лекува.

 

Лекувањето на несоницата може да биде тешко и на оние кои ја имаат им се советува прво да пробаат различни совети и трикови. Ова може да вклучува одење на спиење во исто време секоја вечер и будење во исто време секое утро. Други третмани вклучуваат апчиња за спиење, хормонска терапија и когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ).

 

Д-р Феј Рајли, менаџер за комуникации за дијабетес во ОК, го потврди тоа

Недоволното спиење може да предизвика повисоки нивоа на шеќер во крвта и може да игра директна улога во развојот на дијабетес тип 2. Ова може да доведе до нов пристап кон лекување и превенција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi