Ги замени туристички комфор: Опасните и стрмни скали на мегаломанскиот храм кои имале посебна симболика

1 април, 20220
62277744

Еден од најпознатите симболи на Камбоџа е хиндуистичкиот храмски комплекс наречен Ангкор Ват, кој можете да го забележите и на државното знаме. Се наоѓа во регионот Ангкор каде што има уште илјада храмови. Изграден е во 12 век за време на владеењето на кралот Сурјаварман II. и се смета за еден од најголемите верски објекти во светот.

Оние кои имале среќа да го посетат, ја имале и „несреќата“ да мораат да се искачат по неговите многу стрмни и застрашувачки скали. Многумина ги користат рацете и кога се качуваат за да се зацврстат, а има дури и јаже кое ќе ви помогне да се искачите.

Само еден невнимателен чекор е доволен за да се повредите или паднете, па многумина почнаа да се прашуваат: ако веќе е посветено толку многу внимание на секој детал, зошто скалите не се малку пошироки за да може полесно да се качува?

Токму тоа е поентата. Кога бил изграден овој комплекс, навистина бил земен предвид секој детал. Така, овие чекори имаат и одредена симболика. Патот до небесните височини, т.е. до крајната цел на животот, не е лесно и бара многу труд. А истото би можело да се каже и за враќањето на Земјата, бидејќи штом се искачите – дефинитивно треба да се спуштите.

Иако не беа пријавени повредени туристи и планинари при качување и спуштање, пред неколку години влезот во храмот беше „задебелен“ со огради и широки дрвени скали за да се олесни качувањето. „Ах, тие модерни времиња и модерни луѓе – сè ви е на послужавник“, негодуваат старите Камбоџанци. „Во наше време, мораше да работиш напорно за да добиеш нешто…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi