ГЛАВОБОЛКА, АНКСИОЗНОСТ… Слушајте го вашето тело, еве на ШТО укажуваат ОВИЕ СИМПТОМИ!

6 март, 20220
Screenshot_10

Сите клетки во човечкото тело содржат железо, а најголем дел од железото во телото е во нашите црвени крвни зрнца. Црвените крвни зрнца транспортираат кислород од белите дробови до органите и ткивата низ телото.

 

Овој минерал од групата елементи во трагови на телото му е потребен во многу мали количини. Но, организмот не е способен сам да го создаде, туку се внесува исклучиво преку храната.

 

Ако нашето тело нема доволно хемоглобин, нашите ткива и мускули нема да добијат доволно кислород за да можат ефикасно да работат, што доведува до состојба наречена анемија.

 

Постојат различни видови на анемија, но анемијата со дефицит на железо е најчеста во светот.

 

Еве неколку симптоми кои може да укажуваат на недостаток на железо во вашето тело:

 

  1. Постојано сте уморни

 

Можеби најчестиот симптом на недостаток на железо е тоа што луѓето кои го имаат постојано се чувствуваат уморни. Секако, чувството на замор не е сосема невообичаена состојба, но преголемиот замор може да укаже на нешто посериозно. Ако се чувствувате премногу уморни и не знаете зошто, недостатокот на железо може да биде опција.

 

  1. Краток здив

 

Кога нивото на хемоглобин е ниско поради недостаток на железо, нивото на кислород исто така ќе биде ниско. Ова значи дека вашите мускули нема да добијат доволно кислород за да вршат нормални активности, како што е одење. Како резултат на тоа, вашата стапка на дишење ќе се зголеми додека вашето тело се обидува да добие повеќе кислород. Затоа, отежнато дишење е чест симптом.

 

  1. Анксиозност

 

Вообичаено е многу луѓе да се чувствуваат вознемирени од време на време, но ако се чувствувате така секој ден за време на интензивни временски периоди, тоа може да биде симптом на недостаток на железо.

 

  1. Главоболка и вртоглавица

 

Недостатокот на железо може да предизвика главоболки, особено кај жените. Може да се појават главоболки бидејќи ниските нивоа на хемоглобин во црвените крвни зрнца значат дека до мозокот не доаѓа доволно кислород. Како резултат на тоа, крвните садови во мозокот може да отечат, предизвикувајќи притисок и главоболки.

 

  1. Екстремно бледо лице

 

Хемоглобинот е исто така дел од вашата крв што ја прави бојата на вашата крв црвена, па без него крвта ќе ви биде помека. Бидејќи вашата крв игра голема улога во изгледот на вашата кожа, може да забележите дека таа изгледа побледо поради недостаток на железо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma