Дизајн пред своето време кој живее вечно: Мапа на лондонското метро која се користи со векови подоцна

22 ноември, 20220
62301634-london-londonski-metro

Освен ако не сте љубител на картографијата, веројатно не сте слушнале за Хенри Чарлс „Хари“ Бек. Но, речиси сигурно, без воопшто да знаете, сте го виделе неговото влијание на мапите на транзитните системи. Во раните 1930-ти, Бек, технички цртач, смислил генијален начин да го дијаграмира лондонското метро, ​​обемниот железнички систем на британскиот град, начин на кој се напуштени многу од конвенциите на типичната картографија.

Наместо да се обидува да натрупа што е можно повеќе детали, Бек всушност ја намалил количината на вклучени информации, намалувајќи ги на основните работи што еден патник би требало да ги знае.

„Мапата го поедностави распоредот на линиите со зголемување на централната област во однос на околните области и користејќи само вертикални, хоризонтални и дијагонални линии од 45 степени“, објаснува веб-страницата на Лондонскиот транспортен музеј.

Кога Бек го поднел својот дизајн до одборот на директори на Канцеларијата за публицитет на лондонската подземна електрична железница (UERL) во 1931 година, тој првично бил одбиен. Но, откако направил мали промени, неговиот модел бил прифатен една година подоцна. Во 1933 година, биле испечатени 750.000 примероци од мапата на Бек и наскоро неговиот модернистички дијаграм стана главен извор за патниците во метрото и сè уште е мапа што ја користат лондончани и посетителите.

Додека претходните дизајни на мапи ја одржуваа географската верност, Бек сфати дека тоа не е особено важно за патниците, за кои линиите, постојките и врските се најважни. Мапата на Бек поттикна повеќе луѓе да го користат метрото за да се движат низ градот бидејќи тоа беше претставено како рационално, ефикасно и целосно модерно превозно средство.

Бек продолжил да ги усовршува своите дизајни на мапи во следните неколку децении, пред да ја напушти државната служба во 1959 година. Кога не работел на мапи, тој дизајнирал и постери за Лондон Транспорт и цртал скици и карикатури за списанието. Починал во 1974 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber