ДОБРО ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ЈА ДЛАНКАТА: Доколку изгледа вака можно е да имате проблем со ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

17 март, 20220
985487_profimedia0309285801_ls

На преклопите на кожата на дланката може да се појават ксантоми, наслаги на масти во крвта веднаш под површината на кожата

Ако забележите некој од овие симптоми на висок холестерол, консултирајте се со вашиот лекар и направете анализи.

Високиот холестерол е опасна состојба на организмот која со сигурност може да се дијагностицира само со тестови на крвта, но постојат симптоми кои укажуваат дека маснотиите се таложат на ѕидовите на крвните садови.

На рацете може да се забележат симптоми на висок холестерол, а доколку имате еден од овие три сигнали, време е да посетите лекар и да направите тест на крвта. Високиот холестерол може да доведе до васкуларни заболувања, па дури и до срцев или мозочен удар, па затоа е важно навреме да се препознаат сигналите дека вредностите во крвта се зголемуваат.

Првиот знак е болка во рацете или стапалата, предизвикана од таложење на маснотии на ѕидовите на крвните садови. Високиот холестерол е индициран и со чувство на пецкање или „боцкање“ на кожата на рацете и нозете. Третиот знак може да бидат мали, меки испакнатини на кожата на стапалата и рацете, кои можат да бидат жолти, црвени или речиси незабележливи, во бојата на кожата.

Има и сигнал што ќе го видите во наборите на кожата, кога ќе ја свртите дланката кон себе и ќе ја набљудувате нејзината површина. На преклопите на кожата на дланката може да се појават ксантоми, наслаги на масти во крвта веднаш под површината на кожата.

Доколку забележите некој од овие симптоми на висок холестерол, консултирајте се со лекар и направете тестови, бидејќи високиот холестерол може да се намали доколку навреме се воведат промени во исхраната или терапијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi