Зелени наспроти презреани банани: Кои се подобри и за што се користи секој вид?

26 февруари, 20220
62026709

Спас кога огладнуваме или јадеме нешто слатко од само 100-тина калории, бананата е повеќе од практична закуска. Одлична е за здравјето на срцето и крвниот притисок, ја стимулира работата на цревата, ја враќа енергијата, ја подобрува концентрацијата и меморијата, може да помогне против металоиди – и го подобрува расположението. Поради својот неутрален вкус, таа е одличен додаток за јадења, и слатки и солени, а за да го извлечете најдоброто од бананите, треба да внимавате и на тоа колку се зрели.

Зрелите банани имаат повеќе шеќер од зелените, а со тоа и повисок гликемиски индекс. Колку е поголем ГИ, толку побрзо ќе се зголеми шеќерот во крвта – но и побрзо ќе опаѓа. Затоа, ако сакате да бидете сити подолго време, нискиот ГИ е добра водечка нишка во дизајнирањето на менито. Зелените банани имаат повеќе скроб, што може да предизвика надуеност, но и пробиотици кои се корисни за „одржување на цревата во форма“. Доколку имате недостаток на калциум, изберете зелени банани бидејќи тие се подобри за апсорпција на овој минерал.

Кога станува збор за бананите во кујната, зрелите банани се одличен избор за правење кремасти смути. Затоа и за презрелите банани има спас. Исечете ги на помали парчиња и ставете ги во замрзнувач, па кога ќе ви требаат измешајте ги со млеко и друго овошје или адитиви по ваш избор и ќе добиете кремаста сензација која ќе биде повкусна отколку ако сте користеле зелени банани.

Зрелите банани се подобар избор за подготовка на десерти, како бисквити, мафини, палачинки, но и фини домашни пудинзи и креми. Пробајте кафени банани во комбинација со путер од кикирики – и нема да бидете разочарани. Презрелите банани се одличен додаток доколку сакате да ја намалите количината на рафиниран шеќер.

Можете исто така да користите кафени банани за да направите домашен сладолед, топчиња од какао и житарки.

За домашен чипс користете зелени банани, кои имаат помалку шеќер и полесно ја одржуваат формата по сечењето. Посипете тенки парчиња банана со сок од лимон и сол, па печете во плех обложен со хартија за печење на 120 степени Целзиусови околу час и половина до два или додека не стане крцкав.

Можете исто така да готвите незрели банани наместо пире од компири, да ги користите за кари (ако сте авантуристи) или да ги печете во рерна, попрскани со вашите омилени зачини како чили со малку маслиново масло. Исечените, незрели банани се одлично пржени во тава и прелиени со мед, било во комбинација со палачинки, леб или некоја друга омилена „основа“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma