Истражувачите открија: Дали е ВИСТИНА дека ниските жени и високите мажи имаат НАЈСРЕЌНИ врски?

21 април, 20220
visina (1)

Студијата во која учествуваа повеќе од 8.000 учесници покажа дека висината на партнерот и тоа како влијае на квалитетот на нивната врска.

Се чини дека е тотално клише да се каже дека ниските жени најмногу сакаат високи мажи, но науката потврди дека тоа е всушност точно.

Се разбира, успехот на врската во голема мера зависи од напорите на двајцата партнери, но другите фактори не можат да се игнорираат, тврдат научниците. Најсреќните парови имаат отворена комуникација, трпение, разбирање, а пред се доверба.

Сепак, овие елементи еволуираат со текот на времето додека парот се запознава. Покрај тоа, истражувачкиот тим открил дека ниските жени се чувствуваат најсреќни кога се во комбинација со високи мажи. Очигледно, колку е поголема разликата во висината, толку подобро. Еволутивните фактори веројатно играат значајна улога во одлуката на жената да избере повисок партнер.

Сепак, овој фактор исто така избледувал како што одминувало времето. Истражувачите откриле дека по 18 години брак, висината на мажот не влијае на среќата на жената. Така, истражувачкиот тим заклучил дека висината на сопругот на почетокот влијаела на среќата на жената. Меѓутоа, со текот на времето, овој извор на радост исчезна бидејќи асовите вклучија други фактори.

Дури и во модерните времиња, еволуцијата сè уште игра голема улога во нашиот избор на партнери. Ниските жени претпочитаат високи мажи бидејќи ја поврзуваат висината со безбедноста и здравјето. Маж со голем раст ќе остави впечаток на доминација, што го прави попривлечен за жената.

Бидејќи женките даваат предност на способноста на партнерите да ги заштитат своите семејства од предатори, тие исто така сакаат да го изберат најсилниот можен мажјак. Во модерните времиња, сè уште вреди, иако не од истите причини. Веќе не бегаме од мечки или тигри, но сепак копнееме по безбедност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi