Истражување открива дали на ниските жени им се попривлечни високи мажи

22 април, 20220
Screenshot_11

Истражувачите веруваат дека еволутивните фактори веројатно играат значајна улога во одлуката на жената да избере маж со одредена висина.

 

 

Студијата во која учествуваа повеќе од 8.000 луѓе покажа дека висината на партнерот и како тоа влијае на квалитетот на емотивната врска.

 

Се чини дека е клише да се каже дека ниските жени најмногу сакаат високи мажи, но науката потврди дека тоа всушност е точно.

 

Се разбира, успехот на врската во голема мера зависи од напорите на двајцата партнери, но другите фактори не можат да се игнорираат. Најсреќните парови имаат отворена комуникација, трпение, разбирање, а пред сѐ доверба.

 

Сепак, овие елементи еволуираат со текот на времето додека парот се запознава. Покрај тоа, истражувачкиот тим открил дека ниските жени се чувствуваат најсреќни кога се во комбинација со високи мажи. Очигледно, колку е поголема разликата во висината, толку подобро. Еволутивните фактори веројатно играат значајна улога во одлуката на жената да избере повисок партнер.

 

Сепак, овој фактор исто така избледе на крајот како што одминуваше времето. Истражувачите откриле дека по 18 години брак, висината на мажот не влијае на среќата на жената. Така, истражувачкиот тим заклучил дека висината на сопругот на почетокот влијаела на среќата на жената. Но, со текот на времето, овој извор на радост исчезна како што се вклучија и други фактори.

 

Според истражувачите, ниските жени преферираат високи мажи, бидејќи висината ја поврзуваат со безбедноста и здравјето. Маж со голем раст ќе остави впечаток на доминација, што го прави попривлечен за жената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi