Како да се изберат НАЈДОБРИТЕ ШАМПИЊОНИ, како се подготвуваат и колку долго можат да останат во фрижидер?

29 јануари, 20220
101734614661f424c802c95073514505_640

Ви даваме практични упатства за користење на печурките во кујната. Еден од нив е да се намали количината на кромид при подготовка на оброците, за да не се покрие целосно фината арома на печурките.

Шампињоните се одгледуваат низ целиот свет, тие се евтина, достапна и здрава храна и направија чудо за останатите од нивниот вид. Тие го отфрлија стравот на повеќето луѓе од труење со печурки и ја донесоа радоста на добриот вкус во милиони домови. Одгледуваните печурки по правило излегуваат на пазарот многу млади и често многу ситни. Вообичаената предрасуда дека помалите, сепак затворени примероци се подобри од поголемите, чии листови потемнеле, не стои!

Пет дена во фрижидер

Младите, здрави и свежо набрани печурки може да се чуваат во фрижидер околу пет дена. Важно е да се знае дека чистењето се прави со што помалку вода, особено кога имаме намера да ги динстаме. Тогаш од голема помош е техниката на лупење на кожата на капата, која освен што го задоволува принципот на што помалку вода, овозможува многу полесно подготвување на печурките. Се разбира, ако сакаме да подготвиме јадење со сирови печурки, тие мора да бидат целосно свежи.

Уште еден совет за готвење. Кога подготвувате јадења со шампињони, користете го кромидот внимателно за да избегнете целосно покривање на аромата на печурките.

Маринирањето ја зачувува аромата

Со маринирање постигнуваме печурките да можеме да ги чуваме до две години. Добро е што, вака подготвени, шампињоните ја зачувуваат аромата подобро од другите печурки. Покрај тоа, маринираните печурки може да се користат како готова храна. Со сушење, за разлика од вргањот, шампињоните не го менуваат многу мирисот. Сепак, правот од суви шампињони може да биде многу пријатно изненадување. Измешајте го со крем сирење и ќе добиете вкусен намаз. Долготраен производ со извонреден вкус е екстрактот од печурки, кој може да се користи наместо соја сос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi