Капките за нос може да предизвикаат ЗАВИСНОСТ! Ова се симптоми кои се јавуваат поради прекумерна употреба

8 мај, 20220
Kapi-za-nos

Колку долго ви е дозволено да користите капки за нос?

Ако ви се случи да ставате се повеќе и повеќе капки за нос, а вашата состојба само се влошува, тогаш веројатно сте станале зависни од капки за нос!

Ова е добро познат проблем, вели Марилена Ванг, докторка за уво, грло и нос во Лос Анџелес.

Официјалното име на состојбата е „rhinitis medicamentosa“ и има една причина: прекумерна употреба на капки за нос.

Капките за нос содржат хемикалии кои ги намалуваат затнатите крвни садови. Вака ви ги отвораат затнатите премини. Бидејќи се нанесуваат директно на носот, тие ви даваат брзо олеснување. Меѓутоа, по неколку дена, крвните садови повеќе не реагираат на лекот бидејќи се развива отпор.

Без разлика колку капки за нос сте ставиле, вашиот проблем само се влошува. Овој циклус може да трае со месеци, па дури и години.

Затоа секое шише доаѓа со предупредување: „Не користете повеќе од 3 до 5 дена“.

Колку подолго користите капки за нос, толку е поголема веројатноста да добиете феномен на повратен удар. Ова може да доведе до хроничен синузитис и други сериозни, долготрајни проблеми. Се е во носот. Алергиите обично имаат повеќе од еден симптом, како што се чешање, насолзени очи.

Но, прекумерната употреба на назален спреј има само едно: назална конгестија која нема да престане. Дури и да ја зголемите дозата на назален спреј, нема да ги имате потребните ефекти.

Може да добиете и „криза“ на апстиненција по долготрајна употреба на назален спреј. Кога ќе престанете да го земате спрејот, имате главоболки, проблеми со спиењето, немир и анксиозност.

Можете да ги преземете овие чекори за да го избегнете овој проблем: Пробајте други деконгестиви.

Оралните антихистаминици и деконгестиви – кои ги земате преку уста – имаат различни мешавини на хемикалии и не носат сите исти ризици. Сепак, некои не се безбедни за луѓето со висок крвен притисок.

Користете солен раствор за нос (како средство за плакнење на носот). Тие можат да ги исчистат затнатите дишни патишта.

Не користете го спрејот повеќе од еднаш на секои 12 часа или повеќе од 3 дена.

Како да се прекине циклусот?

Има само едно трајно решение – треба да престанете да користите спреј за нос. Веројатно ќе бидат потребни неколку недели, а првата недела ќе биде најтешка. Вашиот лекар може да ви помогне да го пронајдете најдобриот начин за ублажување на непријатноста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi