Кога природата ќе го засени сјајот на метрополата: Гинко авенијата е една од најубавите места во Токио

28 јануари, 20220
62226370 (1)

Што е најубавото нешто во градот? Природата, како и секогаш. Можеби еден од најубавите докази за тоа колку природата може да ја засени светлата метропола се наоѓа на јапонската авенија во Токио.

Едно од најпопуларните места во градот во текот на есента станува Ичо Намики, авенијата по која се засадени дрвја од гинко. Дури 150 од нив ја красат оваа авенија со своите златни бои и прекрасни форми кои завршуваат со „врв“, па немојте да се изненадите ако видите стотици Јапонци и туристи со камери кои стојат воодушевено на почетокот на авенијата.

Гинко е благодарен за урбаните области за неговата добра отпорност на загадување на воздухот, болести и инсекти, а расте дури и во малку клаустрофобични услови – како што може да биде Токио со своите згради. Покрај тоа, гинко може да се најде дури и во зоните на Хирошима – бомбардирани во 1945 година – каде животот остана во скромни форми.

Инаку, гинкото е „официјалното дрво“ на Токио, а неговиот лист е на градски симбол. Секоја година има фестивал посветен на него, кој трае од средината на ноември до почетокот на декември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi