Конкуренција на Camino de Santiago: Ирскиот пат за аџилак на кој ќе се вљубите во Смарагдниот остров

29 мај, 20220
62275169

Кога станува збор за аџилак, многумина веројатно помислуваат на Патот на Свети Јаков (Camino de Santiago), кој започнува во Франција, а завршува во шпанскиот град Компостела. Овој аџилак се протега на вкупно 800 километри, но многу аџии во само еден дел од него започнуваат во Шпанија и завршуваат во споменатата Компостела. Сепак, многу аџии наскоро би можеле да ја изберат Ирска наместо Шпанија …

Патеката за аџилак Сент Деклан е рангирана меѓу една од најстарите свети рути во Ирска и го следи славното патување што Свети Деклан го направил помеѓу Ардмор во Ватерфорд до Кашал во Типерари за да се сретне со Свети Патрик. Преминувајќи ги историските и живописните области на Ирска, Патот на Сент Деклан е сосема соодветна алтернатива за аџилакот во Шпанија.

Започнува и завршува на некои од најсветите места во Ирска – од манастирот на врвот на карпата основан од Сент Деклан во Ардмор до карпата Кашел, која имала огромно религиозно и политичко значење во келтската Ирска.

Исто така, поминува низ Лизмор со својот живописен замок и води до Девоншир. Меѓу оние кои ја прославија убавината на рутата е и поранешната ирска претседателка Мери МекАлис. Трасата долга 104 километри обично поминува низ пет организирани етапи, секоја долга околу 20 километри, и минува низ Кашел, Кахир, Гоатенбриџ, Лизмор, Аглиш и Ардмор.

Во текот на 2020 година немаше организирани аџилак поради пандемијата на коронавирус – но минатата година специјалните „гранки“ за аџилак беа ограничени. Сепак, оваа година се верува дека ситуацијата ќе биде значително поинаква, а патот на Свети Деклан ќе привлече многу аџии кои ќе имаат можност да искусат духовно искуство, но и да уживаат во убавините на Ирска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi