Монт Еверест: 6 работи кои не сте ги знаеле за највисоката планина на светот

21 март, 20220
62250824

Светот е полн со многу природни чуда. Планините се дел од овие чуда, а Монт Еверест е познат насекаде низ планетата бидејќи е во најмала рака импресивен. Толку многу е веќе откриено и документирано за Монт Еверест, но некои работи не се познати дури ни на оние кои се тотално опседнати со географијата…

Се нарекува и Сагармата или Чомолунгма

Монт Еверест се наоѓа во хималајските планини и е највисокиот врв во светот. Планината е проучувана и истражувана од многумина во текот на годините, а бидејќи се наоѓа на границата на Тибет (Кина) и Непал, ги зафаќа двете области. Како резултат на тоа, тибетскиот народ го нарече Монт Еверест Чомолунгма, што значи „мајка земја“. Од друга страна, Непалците му го дадоа името Сагармата што значи „Бог на небото“.

Прилично стар, но во форма

Она што многу луѓе не го знаат е колку навистина е стара планината. Според истражувачите и историските книги, планината настанала за време на судирот на индиската континентална плоча со Азија. Во тоа време, притисокот врз индиската плоча под Азија доведе до издигнување на копното, и затоа се формираа планините на Хималаите. Како резултат на тоа, Монт Еверест е стар 60 милиони години. Да, добро прочитавте. 60 милиони години.

Човекот по кој го носи името на планината никогаш не го видел врвот

Монт Еверест е именуван по географот Џорџ Еверест. Иако никогаш не го видел, ниту се качил на него, ниту пак имал директна врска со него, планината го добила името по овој Британец.

Најголем, но не и највисок

Факт што може да изненади многу луѓе е дека Монт Еверест е највисоката планина над морското ниво со 8848 метри. Сепак, ако мериме од морското дно, тоа е далеку од највисокиот врв. Гледајќи го вака, Мауна Кеа на Хаваите има надморска височина од 10.210 метри. Сепак, измерената надморска височина е само 4.205 метри

Можно е да се смалил

Монт Еверест последен пат е измерен во 2005 година. Тоа значи дека поминаа неколку години и се случија многу работи, вклучувајќи го и големиот земјотрес од 2015 година. Експертите велат дека земјотресот може да влијае на висината на планината, а веруваат дека планината може да ја изгуби висината, но тоа може да се докаже само со повторно мерење.

25 искачувања на врвот

Искачувањето на Монт Еверест не е лесно. Предизвиците се многубројни, а времето неповолно. Многу луѓе не можат да се искачат ниту на половина пат до врвот. Сепак, има и такви кои веруваат дека е потребно не само да се искачите на врвот, туку и да го направите тоа неколку пати. На многу малку луѓе им успеа, но планинарот Ками Рита, еден од водичите на Еверест се искачи на врвот 25 пати! Непотребно е да се каже дека човекот го држи светскиот рекорд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi