Научниците предвидуваат илјадници нови преноси на вирусот преку лилјаци како резултат на климатските промени

28 април, 20220
slepi-mis-830x0

Опасноста ќе биде најголема во густо населените места

Според Светската здравствена организација, епидемијата на коронавирус во 2020 година била предизвикана од пренесување на вирус од лилјак. Денес, научниците предупредуваат на илјадници нови преноси бидејќи потоплата клима ги носи лилјаците кон нови области.

До 2070 година се очекуваат 15.000 преноси на вирусот меѓу различни видови, главно поради преселувањето на лилјаците во нови, потопли области. Се верува дека потоплата клима ќе одведе многу животински видови на нови локации, каде што ќе ги однесат своите паразити и патогени и „да го зголеми ризикот од заразни болести кои ќе се шират од животните на луѓето во следните 50 години“, предвидуваат научниците.

За време на движењето, некои видови за прв пат ќе почнат да доаѓаат во контакт еден со друг, а опасноста ќе биде најголема во густо населените области, како тропска Африка и Југоисточна Азија.

Рецензираното списание „Nature“, кое ја објави студијата, верува дека е меѓу првите кое проценува како глобалните промени би можеле да создадат „идно жариште“ за ширење на вируси и болести кои се појавуваат.

Истражувачите, предводени од Колин Карлсон од Универзитетот Џорџтаун, го моделираа начинот на кој цицачите би можеле да се движат кога светот ќе се загрее за два степени Целзиусови до 2070 година. Нивните сегашни живеалишта ќе станат премногу жешки.

Се очекуваат најмалку 15.000 нови трансфери на вируси меѓу видовите, главно предводени од лилјаци, кои често носат вируси кои најверојатно ќе се пренесат на луѓето.

Научниците и владите ширум светот се согласуваат дека светот треба да се обиде да го ограничи затоплувањето на 1,5 степени над прединдустриските нивоа, со цел да се избегне најлошиот климатски колапс – иако некои влијанија нема да можеме да ги избегнеме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi