Најопасното езеро на свет: Оптичка мамка која се што ќе допре го претвора во камен!

29 март, 20220
61895284

Природата е навистина фасцинантна, прекрасна, но понекогаш и опасна, а доказ за тоа е езерото кое го најдовме во Танзанија. Во езерото Натрон умира речиси секое животно и тоа е смртоносна огледало-мамка.

Езерото Натрон се наоѓа во регионот Аруша во северна Танзанија во природната клисура Грегори Рифт. Толку е посебно што привлекува се повеќе фотографи, но и други љубопитни луѓе кои сакаат да откријат зошто ова езеро е наречено едно од најстрашните во светот.

Одговорот е едноставен – иако езерото е природно, речиси се што доаѓа во допир со водата во него претвора во камен. Ова не е фикција или продолжение на Господарот на прстените, туку опасна игра на природата. Имено, при испарувањето на водата од ова солено езеро се таложат големи количини на сол и други минерали, поради што езерото има многу висока алкалност. Можеби мислите дека ова е ист случај како во Мртвото Море, на чија површина можете безгрижно да лебдите, но во овој случај не е.

Кога истражувачите се осмелиле да ја измерат pH вредноста, односно нивото на киселост или алкалност на водата, биле воодушевени. Резултатите би можеле да се споредат со pH вредностите на амонијакот, така што веќе може да се претпостави дека водата не е за капење, но не е за пиење бидејќи е рН вредност од 10,5. За споредба, водата што ја пиеме има pH вредност во опсег од 7,3 до 7,5.

Затоа езерото Натрон се смета за еден од најопасните, но и еден од најекстремните феномени во природата. И покрај тоа, во ова езеро може да се најдат некои живи организми.

Ова се првенствено ендемични алги, а изненадувачки е фактот што одредени видови риби живеат во езерото без никаква грижа. Околу езерото кое е длабоко само 3 метри, долго 57 километри и широко 22 километри и има температура од 41 Целзиусов степен, фламинго шетаат безгрижно.

Тие не се случајно таму, но за нив повеќе од 2 милиони езеро е идеално и безбедно место за размножување, кое ги штити од несаканите предатори, но и извор на храна. Имено, езерото е богато со спирулина, алга со црвени пигменти со кои се хранат.

Многу птици умираат затоа што езерото е всушност голема оптичка илузија. Имено, тој создава кристално чист одраз, па се чини дека на местото на езерото нема ништо. Во сушните сезони се откриваат бројни жртви на езерото, па може да се најдат скаменети птици и други животни кои го измамиле езерото.

Доколку се најдете во близина на езерото Натрон, не се ни обидувајте да пливате, а добро би било да не го потопите прстот, бидејќи доколку случајно ви се случи расекотина, ова езеро би можело долго, долго да ви остане во сеќавање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma