Ова е најлошата последица што останува по КОРОНАТА: Доколку ги почувствувате овие СИМПТОМИ, обрнете внимание и реагирајте на време

19 март, 20220
Screenshot_6

Воспалението на срцевиот мускул е сѐ почеста последица на короната, затоа внимавајте на овие симптоми, а доколку ги забележите – веднаш повикајте лекар!

 

Ако ви е дијагностициран миокардитис, најважно е да се одморите или да се воздржите од секаков силен физички напор најмалку три до шест месеци.

 

Скратен здив, болка во градите и забрзано чукање на срцето може да бидат симптоми на миокардитис.

 

Миокардитисот, воспаление на срцевиот мускул, сѐ почесто се дијагностицира кај пациенти со вирусот Ковид 19. Затоа, многу е важно сите, особено оние на кои им е дијагностицирана корона, да се запознаат со симптомите предизвикани од воспаление на срцевиот мускул. Миокардитисот всушност е предизвикан од одговорот на имунолошкиот систем на инфекција, а најчестите причини се вирусите.

 

Објавени се неколку студии кои известуваат за зголемен број на дијагностициран миокардитис кај пациенти со корона болест, а во некои дури е пријавен и како причина за смрт. Една студија тврди дека миокардитисот сочинува дури седум проценти од вкупната смртност кај заразените со коронавирус.

 

Самото воспаление е ограничено на срцето, но постои ризик од аритмии – неправилно чукање на срцето и брза прогресија до срцева слабост, срцева слабост и кардиоген шок.

 

Кога треба да се сомневаме на миокардитис?

 

Главните симптоми на миокардитис предизвикан од коронавирус се:

 

  • отежнато дишење
  • болка во градите
  • чукање на срцето

Кај некои пациенти симптомите може да бидат благи, во форма на слабост и отежнато дишење, а кај други може да се јави силна болка во градите во форма на стегање. Клиничката слика често се влошува многу брзо со симптоми на тахикардија – забрзано чукање на срцето и акутна срцева слабост со развој на кардиоген шок.

 

Миокардитисот остава трајни последици

 

Она што исто така загрижува е последицата што миокардитисот ја остава на срцето. Сè уште нема доволно студии кои се занимаваат со оваа тема, но дефинитивно е забележано дека кај поголем број пациенти со Ковид 19 воспалението остава лузни на срцето, во поголема или помала мера, дури и кај пациенти со благи симптоми, па дури и асимптоматски пациенти. Овие лузни сигурно ќе играат улога во развојот на срцева слабост во иднина, за 10-20 години, во зависност од возраста на пациентот.

 

Генерално, веќе знаеме дека факторите на ризик за развој на потешка форма на инфекција со Ковид 19 се возраста и хроничните болести, но факторите на ризик за развој на миокардитис Ковид 19 сè уште се непознати. Миокардитисот главно ги погодува сите, без разлика на возраста, полот и здравствената состојба, но почесто помладите мажи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma