Откријте ги психолошките причини заради кои некој ви е привлечен: Еве што е пресудно кај жените!

17 март, 20220
shutterstock187720466-830x0 (2)

Обично е тешко да се објасни зошто некој не привлекува на прв поглед и зошто можеме да се замислиме во емотивна врска со таа личност на првиот состанок.

Што е различно кај неа од личност која не ве привлекува?

Психолозите открија дека има несвесни причини за тоа. Стандардите на привлечност се главно дефинирани, но нашите лични преференции играат прилично голема улога во тоа зошто некој ќе ни биде попривлечен од другите луѓе.

Има некои универзални работи кои ги сметаме за привлечни за луѓето, а се случува секогаш да се „качуваме“ за луѓе кои ги имаат токму тие квалитети.

Според Bright Side, истражувањата покажуваат дека често нè привлекува просечниот изглед, а тоа може да има различни објаснувања: прво, го поврзуваме со биолошки придобивки како што се добрите гени, и второ, нашиот мозок едноставно претпочита потипични лица кои не стојат надвор..

Многу истражувања покажуваат дека повеќето жени изјавиле дека најатрактивните мажи се оние кои имаат брада стара три дена. Како што објаснуваат психолозите, во колективното несвесно на жените низ генерации се пренесува инстинкт дека таквите мажи се посигурни како партнери.

Покрај тоа, постои една студија која покажува дека преференциите за храна всушност можат да го направат мажот попривлечен за жената.

Природниот мирис на мажите кои неодамна јаделе овошје и зеленчук се сметал за многу попожелен од мажите кои најмногу јаделе храна како леб и тестенини.

Очекувано, постои гласот како една од работите што нè привлекува кај другите. Според истражувањата, жените го поврзуваат понискиот глас на мажите со зрелоста, па ги сметаат за попривлечни. Една информација откриена од студиите изненади многумина. Имено, кога се бакнуваме, разменуваме многу бактерии, а тоа има практично значење – ни помага да откриеме дали добро се согласуваме со таа личност.

Значи, „вкусот“ на една личност навистина може да ни го направи повеќе или помалку привлечен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma