Помалку познати, но еднакво величествени: Откријте ги највисоките врвови на Северна Америка

2 јули, 20220
62330114

„Америка не е работа и пот, таму е Холивуд…“ пееја некогаш легендарниот бенд Азра од Загреб. Само би додале дека иако Америка, односно САД, ја претставуваат првенствено нејзините градови како Њујорк и Лос Анџелес, кои сакаме да ги посетиме, оваа земја има и море од природна убавина. Се разбира, Големиот Кањон е добро познат, но Америка е прилично голема и полна со разни планини кои гарантираат можност за искачување на неколку илјади метри. Па, во оваа прилика ви ги претставуваме највисоките врвови на САД!

Денали (6190 метри)

Во преводот „висок“ на јазикот на домородните жители на Алјаска, Денали беше познат како планината Мекинли до 2015 година, во чест на 25-тиот американски претседател Вилијам Мекинли. Тоа е највисокиот планински врв во САД – и единствениот кој се издига повеќе од шест километри во височина, а се наоѓа во Националниот парк Денали и резерватот во јужно-централна Алјаска. Првото искачување беше пред речиси сто години, во 1913 година, кога Денали беше успешно освоен од Хадсон Стак и Хари Карстенс по педесет дена искачување.

Свети Елијас (5489 метри)

Лоциран во националниот парк Врангел и резерватот Елиас, на границата на Алјаска и канадската територија Јукон, овој врв достигнува висина од нешто помалку од 5.500 метри. Самиот национален парк е најголемиот во Соединетите Држави, зафаќа површина од неколку милиони хектари! Планината Свети Елијас за прв пат е освоена во 1897 година, а денес е позната по своите скијачки патеки, популарни и кај професионалните и кај аматерите.

Форакер (5304 метри)

Планината Форакер висока 5.304 метри се наоѓа во Централниот опсег на Алјаска и го добила името по поранешниот гувернер на Охајо Џозеф Форакер во 1899 година. Во разговорот е познат како „сопругата на Денали“, првпат бил освоен во 1934 година, но и денес често се поминува при обидот да се искачи на Денали. Заштитен од Националниот парк и резерватот Денали, Форакер е исто така важно природно живеалиште за многу домашни растенија и диви животни.

Бона (5044 метри)

Иако шегобијците можеби мислат дека планината е во Босна и Херцеговина, таа е дел од планинскиот венец Свети Илија и се наоѓа во источна Алјаска. Важен извор на мраз за системот на глечерите Расел и глечерот Клутлан, кој се протега до канадскиот Јукон, Бона е речиси целосно покриен со мраз, што го прави особено тежок за мерење врв. Има и стратовулкан покриен со мраз, а Бона е највисокиот вулкан во Соединетите Држави, иако е неактивен повеќе од илјада години.

Блекбурн (4996 метри)

На највисокиот врв во планинскиот венец Врангел му требаат само неколку метри за да стигне до магичните 5 километри високи. Поради близината на заливот на Алјаска, планината за жал ги доживува некои од најлошите временски услови на континентот. Честото невреме и тешките зимски услови го прават искачувањето на Блекбурн опасен предизвик, па планинарите обично не се ни обидуваат да се искачат на врвот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *