Психолозите тврдат дека здрав и долговечен емотивен однос зависи само од овие работи!

9 февруари, 20220
ljubav-zaljubljen-par-devojka-mladic-osmeh-osmesi-srecna-veza-830x0 (1)

Кога станува збор за успешни врски, постојат некои „слатки тајни“ кои ги прават она што се. Сепак, љубовните експерти велат дека една работа е пресудна за среќна врска.

Луѓето кои се среќни заедно се дарежливи еден кон друг – покажаа резултатите од големото истражување започнато во 1970-тите. Се испостави дека тоа е клучното нешто што е потребно за здрава и хармонична врска меѓу партнерите.

Психологот Џон Готман во истражувањето вклучил нововенчани парови кои одговарале на прашања за нивната врска, како се запознале, зошто се карале, кога најмногу се смееле.

Додека одговарале на прашањата, им била снимена работата на мозокот, се следел пулсот, циркулацијата на крвта и колку се потат за време на разговорот. Шест години подоцна, психолозите проверувале колку брачни парови се уште се заедно.

Паровите се поделени во две категории. Во првата имаше и такви кои однадвор делуваа мирно, но чии параметри одговарајќи на прашањата укажуваа дека се под голем стрес. После шест години главно биле разведени или во многу лоши односи.

Во втората група биле оние кои цело време останале смирени, одговарајќи на сите прашања, дури и на оние за стресни ситуации. Сепак, суштината беше дека, и покрај признавањето повремени кавги и несогласувања, тие ја задржале блискоста и довербата, бидејќи се покажа дека партнерите се емотивно и физички поврзани на секое ниво.

Во втората фаза од истражувањето, повеќето парови од втората група се уште биле заедно, а нивната врска била здрава.

Научниците научија дека тие генерално посветуваат повеќе внимание на начинот на кој комуницираат со партнерот, тие се попосветени, пољубезни, повнимателни, одржуваат пристојно однесување дури и кога се во расправија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi