Се појавуваат на самиот почеток на инфекцијата: Ова се официјално ОСУМТЕ рани симптоми на ОМИКРОН

27 јануари, 20220
Screenshot_2

Омикрон денес е доминантна варијанта на коронавирусот. Во многу земји таа е одговорна за над 90 проценти од новозаразените

 

Нејзините симптоми се малку поинакви од оние кои се сметаа за најчести досега. Врз основа на податоците од неколку земји каде што Омикрон е „најискусен“, научниците составија листа од осумте најчести симптоми на инфекција на самиот почеток на болеста. Што сѐ е на списокот?

 

Бранот на коронавирус од варијантата Омикрон е сè уште многу висок ширум светот. Во просек, во светот моментално има 3,3 милиони инфекции дневно. На почетокот на јануари во САД се регистрирани 900.000 инфекции дневно во Велика Британија во тоа време, бројот на случаи на Ковид-19 беше 220.000.

 

Официјалните бројки од Велика Британија говорат за 250.000. случаи на инфекција со Омикрон до 31 декември. Првиот беше на 27 ноември. Врз основа на овие податоци, британските експерти составија листа на главните симптоми кои ја придружуваат инфекцијата предизвикана од новата варијанта. Посочуваат дека се разликуваат од трите најчести пандемии Ковид -19 од почетокот на пандемијата и дека Владата ги признала како официјални од страна на Националната здравствена служба. Овие симптоми вклучуваат постојана кашлица, треска и губење на вкусот и мирисот.

 

Дали сите сме осудени да бидеме заразени со Омикрон? СЗО одговара

 

– Во случајот со Омикрон, често се случува болен човек да не доживее ниту еден од нив, најчесто сигнализирајќи за болки во грлото и течење на носот и споредувајќи го корона вирусот со блага настинка.

 

Врз основа на студии од различни земји, особено САД, Велика Британија и Јужна Африка, експертите идентификуваа осум симптоми на инфекција со Омикрон кои се јавуваат во раните фази на болеста се:

 

  • гребење на грлото
  • болка во долниот дел на грбот
  • течење на носот
  • главоболка
  • замор
  • кивање
  • ноќно потење
  • болки во телото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi