Симбол на толеранцијата: Спектакуларен комплекс на пештери и храмови издлабени во камен

28 јуни, 20220
62330921

Спектакуларен комплекс со повеќе од сто пештери го најде својот пат од Индија до списокот на светско наследство на УНЕСКО – а кога ќе го видите, веднаш ќе разберете зошто. Нејзиното име е пештерата Елора и се наоѓа на западната страна на Индија.

Тоа е еден од најголемите пештерски комплекси во кои се изградени хинду храмови во карпите. Се проценува дека биле изградени меѓу 600 и 1000 година, а денес 34 пештери се отворени за јавноста. Меѓу нив има 17 хинду и 12 будистички пештери – сите подигнати една до друга за да го симболизираат духот на толеранција и религиозна хармонија што ја старее Индија.

Една од најпознатите пештери е т.н. Пештерата бр. 16, во која се наоѓа најголемата единечна монолитна карпа во светот, споменик во облик на кочија посветен на богот Шива. Прошетката низ комплексот едноставно воодушевува со мноштво детали, врежани споменици и орнаменти, храмови и столбови полни со симболи.

Најраните пештери, односно храмови, биле врежани за време на династиите Траикутака и Вакатака, додека будистичките пештери биле украсени за време на владеењето на династијата Чалукија. И денес ова место е важна дестинација за аџилак за Хиндусите и Будистите кои доаѓаат од различни делови на Индија и светот.

Со речиси 2 километри пешачење низ овие неверојатни лавиринти кои ве чекаат, веруваме дека патувањето ќе се исплати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi