Скоро секогаш почнува НА ИСТ НАЧИН: Ова се СИМПТОМИТЕ кои посочуваат дека сте се ОТРУЛЕ СО РАСИПАНИ ЈАЈЦА

29 април, 20220
320049_kuvana-jaja_ff

По Велигден често во домаќинството остануваат многу варени јајца кои не се изедени, а домаќинките потоа се обидуваат да ги искористат правејќи од нив разни салати и намази.

Меѓутоа, со јајцата треба да се биде многу внимателен. Можат да стојат долго само ако цело време биле во фрижидер. Ако по само неколку дена стојат на собна температура, претставуваат сериозна опасност за нашето здравје.

Труењето со расипани јајца е придружено со често многу непријатни симптоми.

Првата, која најчесто се јавува е гадење проследено со повраќање. Ова е процес кој го чисти телото, па нека го направи она што е најдобро за него.

Друг не помалку непријатен симптом е силната абдоминална болка. Таа често е придружена со дијареа. Ако јадете многу расипана храна, може да дојде до крв во столицата и главоболка.

Третиот симптом, кој веќе е сериозен знак за тревога, е покачена телесна температура која може да достигне и до 40 степени. Тоа е придружено со тресење и треска како придружни симптоми.

Четвртиот, нешто поредок симптом е црвениот осип на кожата.

Не толку често, при труење со јајца, во телото може да се развие салмонела, која може да биде многу сериозна и тешко да се лекува.

Најчесто се јавува кај луѓе кои консумирале сирови јајца, па пожелно е никако да не се прави тоа, особено не во лето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi