Слушалките во уши и трк до теретана: Истражувања покажаа дека музиката влијае на резултатите од вежбањето

3 февруари, 20220

Навика на многу љубители на трчање и слични физички активности е да слушаат музика за време на нивниот тренинг.

Освен што слушањето музика додека тренирате е идеален начин да се изолирате од надворешниот свет и да се посветите на себе и на она што моментално го работите, неодамнешните истражувања покажаа дека тоа влијае и на вашата продуктивност.

Според ова истражување, побрзата музика во ритам ви помага да се изолирате од извори на стрес.

Накратко, музиката ви помага да се чувствувате подобро и да уживате за време на вежбањето.

Така, списокот на побрзи и позабавни песни ќе ја подигне вашата изведба на повисоко ниво.

Покрај тоа, побрзата музика делува како мотиватор и инспирација.

Друго истражување покажа дека за луѓето кои слушаат музика за време на тренинг, ниту едно вежбање не изгледа толку напорно, бидејќи дел од нивното внимание е насочено кон музиката, а не на вежбањето, па затоа повеќе вежбаат бидејќи не се чувствуваат уморни.

Треба да се има на ум дека истражувањето е спроведено на попредизвикувачки вежби, како што е кревање тегови, што дефинитивно оди во прилог на тоа музиката да стане составен дел од вашата фитнес рутина.

Побрзото темпо може да ги наведе и поискусните вежбачи да ги изведуваат своите вежби во ритамот на музиката, што ќе го направи тренингот поинтензивен.

Кога ќе се спојат горенаведените причини, станува јасно дека музиката за време на вежбањето помага да се чувствувате подобро, но и дека вашите достигнувања се поголеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi