Цезар салата на малку ПОРАЗЛИЧЕН начин: Доматот го заменивме со ОВАА состојка и добивме СИМФОНИЈА НА ВКУСОВИ! (РЕЦЕПТ)
![Screenshot_3](https://popara.mk/wp-content/uploads/2022/04/Screenshot_3-6.png)
Постојат различни варијанти на Цезар салата и веројатно веќе ја имате вашата омилена
Сепак, обидете се да додадете каперси на Цезар и нема да се покаете. Ова е една од најубавите верзии на популарниот специјалитет на планетата.
Состојки:
- 130 гр чадена сланина
- 200 гр бело пилешко месо
- 30 гр пармезан
- 3 чешниња лук
- 2 парчиња тост леб
- поголема главица зелена салата Ајсберг
- капар
- сок од 1 лимон
- Кисела павлака
- мајонез
- сенф
- маслиново масло
- бибер
- сол
Подготовка:
Испржете ја исечканата сланина без додавање маснотии. Извадете ја и ставете ја на хартиена крпа за да се впие маснотијата. Пилешкото пропржете го на тефлон и кога ќе се олади исечете го на долги ленти. Лебот исечкајте го на коцки. Се меша со сечканиот лук и се пржи во маснотијата што ја оставила сланината. Извадете го и ставете го на салфетка.
Изматете го маслиновото масло со сокот од лимон, една лажичка сенф, мајонезот, биберот и лукот. Посолете малку. Добиениот дресинг прелијте го преку Ајсберг салатата. Над салатата наредете пилешко, сланина, крутони (тост леб), каперси, крупно рендан пармезан.