Ќе ве изненади колку е голема разликата: Што е поздраво – кефир или јогурт?

26 март, 20220
335718_kefir-shutterstock-1908418936_ff

Јогуртот го пиеме пред се поради неговиот прекрасен вкус и фактот што создава вистинска магија во комбинација со пециво или семки и овошје во здрав појадок. Сепак, познат е и како вистински мелем за гастроинтестиналниот тракт, благодарение на неговото пробиотско дејство.

Во последниве години, кефирот се заканува дека ќе му ја украде популарноста, како поради неговиот вкус, така и поради фактот што го фалат на секој чекор. Дали јогуртот го заслужи тоа? Дали кефирот е навистина поздрав од него или само толку сме навикнати на јогурт што не го фалиме како порано?

Која е разликата помеѓу кефир и јогурт?

И двата пијалоци се создаваат со природниот процес на ферментација на млекото со помош на бактерии, односно преминувањето на лактозата во млечна киселина. Додека кефирот се добива од мезофилни култури, односно на собна температура, јогуртот може да се направи од два вида култури: и мезофилни и термофилни. Првите затоа се ферментираат во нормални температурни услови, додека термофилни се оние за кои е потребно посебно загревање, односно температура од 42 до 45 степени.

Како се направени?

Кефирот е направен од самообновувачки култури: кефир и зрна кефир во прав. Станува збор за желатинска маса составена од многу видови бактерии и габи, а кефирот се формира само со испуштање на зрната кефир и прашкасти зрнца во млекото и потребно е на секои 24 часа да се вадат и ставаат зрната во свежото млеко кое подоцна се ферментира.

Јогуртот се прави на два начина – или со мешање на постоечкиот јогурт со млеко и оставање да отстои или со помош на термофилни стартер бактерии во форма на прав.
Што се однесува до вкусот, кефирот е малку покисел, а и двата се многу, многу здрави.

Jogurt

Зошто да ги пиете?

Ферментираната храна и пијалоци се богати со пробиотици, бактерии кои ја подобруваат состојбата на нормалната бактериска флора и позитивно влијаат на општото здравје на безброј начини. Затоа, пожелно е да се пие јогурт и кефир, кои се формираат со ферментација.

Што е поздраво – кефир или јогурт?

Сепак, истражувањата покажаа дека кефирот е покорисен бидејќи содржи повеќе микроорганизми кои благотворно делуваат на здравјето на цревата. Покрај тоа, овие бактерии и соеви на бактерии се поразновидни – студија објавена во 2016 година во научното списание Frontiers in Microbiology покажа дека зрната кефир имаат 61 вид на бактерии и габи.

Од друга страна, типичната култура што се користи за правење јогурт има четири до шест видови бактерии, но многу производители додаваат некои видови бактерии како што се Lactobacillus acidophilus, Bifidus regularis и Lactobacillus casei.

Причината за тоа е што кефирот ферментира многу подолго од јогуртот, па има повеќе време да развие побујна популација на бактерии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi