Ќе ја заборавите зимската засекогаш: Руската салата има летна варијанта – оваа е уште подобра!
![338088_screenshot-20220413-at-19.14.52_ff](https://popara.mk/wp-content/uploads/2022/04/338088_screenshot-20220413-at-19.14.52_ff.jpg)
Не заборавајте да одвоите време да го маринирате кромидот бидејќи ќе и даде посебна сладост на вашата салата.
Состојки:
4 варени јајца
1 јаболко
2 моркови
една конзерва пченка
1 кромид
3 лажици мајонез
2 лажички шеќер
1 лажичка сол
100 мл млака вода
3 лажици оцет
Подготовка:
Прво, треба малку да го маринирате кромидот, па прво исечете го на ситни коцки и додадете го во подготвената маринада од топла вода, оцет, шеќер и сол.
Исто така, пред да започнете со подготовка на салатата, неопходно е да се сварат морковите. Кога ќе омекнат, тогаш исечкајте ги на ситни коцки.
Сега е време да се соединат сите состојки. Значи, неопходно е да се комбинираат ситно сечканите јајца, јаболката, морковот. Потоа додадете ја пченката и киселиот кромид.
Сè убаво соединете и вашата салата е готова.
Екстра:
1/2 лажичка сол
2 лажици шеќер
3-4 лажици оцет
100-150 ml топла вода
Подготовка:
Сварете го морковот, па исечете го на коцки, како и јаболкото и јајцето. Исечкајте го кромидот, а потоа додадете шеќер, сол, вода и оцет и кратко маринирајте. Додадете во салатата како и пченката. Сè убаво соединете со мајонез.