3 начини на кои бакнувањето ве поврзува: Зошто е важно за врската, особено за оние во брак

16 февруари, 20220
close-up-portrait-kissing-couple-spending-morning-together-830x0 (1)

Бакнувањето е многу поважно за брачната заедница отколку што се претпоставува. Најголемата причина е што бакнувањето и претходи на интимноста. Едно истражување покажа дека за многу мажи е поважно со кого се бакнуваат отколку со кого спијат на љубовен состанок.

Психологијата на бакнувањето вели дека тоа е орален контакт со друго човечко суштество кое е многу приватно и многу интимно. Бакнувањето на саканата личност има многу придобивки и може да влијае на личноста физички, емоционално и духовно.

Некои брачни советници им кажуваат на своите клиенти со брачни проблеми дека треба да се бакнуваат секој ден доколку со текот на времето ја изгубиле навиката.

За време на бакнувањето, телото искусува стимулации и лачи поголеми количини на окситоцин, хормон кој ви помага уште повеќе да се поврзете со партнерот.

Повеќето брачни парови се бакнуваат наутро на излез од дома, но со текот на времето тоа станува повеќе навика отколку што било друго. Исто како кога ќе го извадите мобилниот телефон и ќе испиете кафе.

1. Физичките придобивки од бакнувањето

  • Напливот на крв што доаѓа со бакнеж може да помогне во лекувањето на флеките на лицето и дерматитисот
  • Усните се многу почувствителни од врвовите на прстите и кога бакнувате некого, ги стимулирате сите важни нерви во телото

2. Емоционалните придобивки од бакнување

Кога ќе се спојат усните, мозокот почнува да лачи коктел од хемихалија, што предизвикува чувство на големо задоволство и задоволство. Напливот на хормони во телото ги стимулира невротрансмитерите како што се серотонин, окситоцин и допамин.

Возбудата што ја чувствувате доаѓа од центарот за задоволство сместен длабоко во мозокот, кој е во „петта брзина“ во таквите моменти.

Кога ќе ја стимулирате таа област од мозокот, тоа е како да земате дрога како кокаин и телото почнува да ја посакува поради чувството што и го дава. Следниот пат кога ќе се бакнувате и ќе посакате повеќе, тоа е затоа што вашиот мозок ги „повикува“ деловите одговорни за задоволство и уживање.

3. Духовните придобивки од љубовта

Бакнежот го доведува мозокот во состојба во која партнерите можат да се синхронизираат едни со други, што значи дека врската станува многу подлабока. Не само што вашиот мозок и мозокот на вашиот партнер се поврзани, туку и вашето срце и емоции се вклучени во таа стимулација.

Постојат различни начини на бакнување, но длабокиот и страстен бакнеж е особено интимен и духовен. Тоа ќе направи многу повеќе за меѓусебната врска меѓу партнерите отколку бакнеж во образ бидејќи ги поврзува на повисоко ниво.

Некои брачни советници им кажуваат на своите клиенти со брачни проблеми дека треба да се бакнуваат секој ден. Теоретски, ова е лесно бидејќи кога ќе станете многу интимни еден со друг, ја враќате врската што некогаш постоела. Иако на почетокот можеби ќе треба да се „присилите“ на секојдневни бакнежи, тоа ќе ве зближи и поврзе и на духовно ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi