Кулата во Болоња се заканува дека ќе се сруши: Веднаш се преземени мерки на претпазливост за да се спаси

2 декември, 20230
shutterstock2256869769-830x0

Средновековната кула Гарисенда во италијанскиот град Болоња, која е наведната исто како и нејзината позната колешка во Пиза, е запечатена поради стравувањата дека може да се урне.

Мерките на претпазливост беа брзо воведени, а веднаш започна изградбата на петметарска бариера околу Гарисенд, кула која датира од 12 век. Ова е направено за да ги задржи урнатините во случај да падне.

47-метарската кула се наведнува под агол од четири степени, а следењето открило движења во правец на навалувањето. Градскиот совет објави дека ситуацијата е „многу критична“.

Кулата Гарисенда е една од двете кули кои доминираат на хоризонтот на Болоња. Втората кула, кулата Асинели, е околу двојно повисока и исто така е наведната, иако не толку драматично, и обично е отворена за туристички посети.

Локацијата првпат беше затворена во октомври, откако сензорите открија промени во наклонот на Гарисенд и инспекциите открија влошување на материјалите што ја сочинуваат неговата основа. Советот започна, како што го нарекува, план за цивилна заштита за зачувување на кулата и рече дека работата што сега е во тек „ја претставува првата фаза од обезбедувањето на кулата“. Во него се наведува дека бариерата, освен што ги задржува урнатините, ќе ги заштити околните згради и луѓето во случај на уривање. Се вели дека околу кулата ќе бидат поставени и метални мрежи за падови.

Изградбата на бариерата ќе биде завршена на почетокот на следната година, додека се очекува кулата и плоштадот под неа да останат затворени уште неколку години додека се вршат реставраторските работи. Проектот е исклучителен предизвик и бара посветеност на целиот град и сите оние кои ја сакаат Болоња и еден од нејзините најважни симболи, пренесува BBC.

Зградите биле изградени помеѓу 1109 и 1119 година, иако висината на Гарисенд била намалена во 14 век, бидејќи веќе почнала да се наведнува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi