Што се крие на темната страна: Британецот кој ја симна Месечината за да ги поврзе луѓето

2 февруари, 20230
62461479-mjesec

За сите оние кои се фасцинирани од вселената, а особено од Месечината, моментално во Лондон можете да доживеете уметничко уживање. До почетокот на февруари, ремек-делото на уметникот Лук Џерам може да се погледне во Painted Hall во Гринич, еден од најспектакуларните барокни ентериери во Европа.

За приближно 14 евра, посетителите можат да погледнат огромна скулптура на Месечината со дијаметар од седум метри која виси од таванот. Површината во размер 1:500.000 ја покажува површината на планетата според сликите потпишани од НАСА. Секој сантиметар на моделот претставува пет километри на вистинската Месечина, за да можете да ја истражите нејзината површина.

Светлината што доаѓа од внатрешноста на Месечината, како и самиот простор каде што е прикажана сцената, ја прават изложбата вредна за вашето внимание. На патувачката изложба на Џерам, обично можете да видите љубопитни луѓе како лежат на подот и ја проучуваат фасцинантната површина.

„Месечината отсекогаш ги инспирирала луѓето, служела како културно огледало на општеството, одразувајќи ги идеите и верувањата низ целиот свет. Со векови се толкувала како бог и како планета. Се користела за мерење на времето, како календар и служела како извор на светлина за полесно движење во текот на ноќта. Месечината низ историјата инспирирала уметници, поети, научници, писатели и музичари. Етерична светлина што ја фрла полна месечина, нежната полумесечина што го придружува зајдисонцето или мистериозната темна страна на Месечината инспирира истражување.“

Mjesec - 3

„Различни култури низ светот имаат свои историски, културни, научни и религиозни односи со Месечината. А сепак, некако, и покрај овие разлики, месечината не поврзува сите“, вели уметникот.

По Лондон, патувачката изложба оди во Белгија, а датумите на посета можете да ги проверите на официјалната веб-страница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi -

https://finandearth.com/