Џиновска топка на сред пустина која ги открива тајните на вештачката интелигенција

2 јуни, 20230
62559447-centar-za-znanstvena-otkrica-i-inovacije-ilmi-rijad

Во главниот град на Саудиска Арабија се гради џиновски Центар за научни откритија и иновации по име Илми, или преведено од арапски „моето знаење“. Основната цел на овој центар е да ги поттикне младите да истражуваат, креираат и решаваат предизвици на практичен начин.

Тоа треба да им помогне на младите да научат за основните состојки на нашите животи – енергијата, материјата и податоците, но и принципите и процесите што ги објаснуваат и поврзуваат, преку три тематски изложби именувани: нашиот свет, ние и нашите пронајдоци.

Илми ќе се фокусира на теми како вселената, екосистемот и вештачката интелигенција. Тоа ќе биде простор кој ќе вклучува различни настани, предавања, разговори и програми на дадена тема, но ќе нуди и интерактивни платформи за учење.

Центарот ќе биде сместен во монументална сфера која ќе зафаќа 27.000 квадратни метри простор во делот на Ријад кој се нарекува непрофитен град на саудискиот престолонаследник Мохамед бин Салман. Се верува дека ќе стане препознатлив симбол на целото кралство.

Планот е да се интегрира центарот со неговата природна околина користејќи локално достапни материјали. Погледнете го планираниот центар Илми, кој треба да биде отворен до 2025 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/