Го разоткриваме точниот број на итнимни односи што треба да ги имате – најмногу помагаат во овие години!

5 февруари, 20240
676 (79)

Една неодамнешна студија спроведена на колеџот Хоуп во САД покажа дека редовните интимни односи имаат повеќе здравствени придобивки отколку што мислевме.

Најзначајните придобивки се рефлектираат во подобрувањето на здравјето на мозокот. Ова истражување се фокусираше на когнитивните способности, вклучително и меморијата и концентрацијата, а пет години следеше 1.683 луѓе на возраст над 62 години.

Резултатите покажале дека испитаниците на возраст меѓу 75 и 90 години кои имале секс барем еднаш неделно во текот на пет години, имале подобри резултати на тестовите на мозокот во споредба со оние кои не имале. Овој феномен е поврзан со фактот дека редовните интимни односи можат да го намалат ризикот од когнитивно опаѓање, вклучително и деменција. „Ова е особено значајно во староста, бидејќи постарите луѓе често стануваат физички неактивни со возраста, што доведува до зголемена седечка активност“, истакнаа истражувачите.

Исто така, научниците нагласија дека интимните односи можат значително да го намалат стресот и да го стимулираат ослободувањето на хормоните за задоволство, како што е допаминот. Конечно, оваа студија сугерира дека одржувањето интимни односи еднаш неделно во староста има позитивно влијание врз општото здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi