Дали знаете по што се разликува добриот секс од просечниот? Има 3 работи…

7 февруари, 20240
Screenshot_1

Неодамна, во списанието Sexuality & Culture беше објавена студија која откри што е одличен секс, а за неа истражувачите од Државниот универзитет во Мисури спроведоа интервјуа со 78 сексуално активни учесници од двата пола, од различна возраст, потекло и сексуална ориентација; не би дошле до универзален одговор за тоа што го прави сексуалното искуство „одлично“.

 

 

 

 

„Еден пријател еднаш ме праша: „Што е сепак добар секс? Што го прави одличен секс? Има ли стандард за тоа?’ Ме натера да размислувам и брзо сфатив дека навистина нема еден одговор“, рече водечкиот автор на студијата и вонреден професор по социологија на MSU, Алиша М. Вокер.

 

„Почнав да се прашувам дали луѓето споделуваат дефиниција за добар секс и дали она што го сметам за одлично во сексот е одлично за некој друг? Решив сама да ја направам студијата и да дознаам!“, вели Вокер, а покажала и дека повеќето луѓе се согласуваат дека одличниот секс се состои од три работи; оргазам, емоционална поврзаност и хемија.

 

„Повеќето учесници велат дека оргазмите се суштински елемент на нивното сексуално искуство, но додека некои се фокусирани само на себе, други велат дека „рецептот“ за незаборавен секс се само заедничките оргазми. Имаше и жени кои сексот го сметаа за одличен само ако доживеат повеќекратни оргазми, но и такви кои велеа дека не им треба ни оргазам за да имаат одличен секс со некого“.

 

Друг важен елемент за натпросечен секс, вели Вокер, за многумина била емотивната врска со партнерот, вели авторот на студијата, а некои објасниле дека може да постои и без романтична љубов. Во студијата, на 16 учесници не им била ни потребна емоционална врска за врвен секс, додека осум од нив целосно ја изедначиле таа компонента со љубовта, а истражувачите забележале и дека овие мисли најмногу се одредуваат според полот; Па, некои жени и даваат приоритет на емотивната поврзаност пред физичките задоволства…

 

„Многу учесници го споделија своето верување дека мажот вложува во оргазам на својата партнерка само кога е емотивно вложен во неа, а некои жени објаснија дека емоционалната компонента често го одредува нивниот оргазам“, напишале истражувачите, кои исто така велат дека трет фактор што го одредува добар секс е исто така доста апстрактен, а се работи за „хемија“ меѓу партнерите.

 

Иако е неразбирливо, повеќето учесници се согласија дека хемијата бара и емоционална и физичка реакција и дека или постојат или не, не постои средина. Оваа хемија, тврдат учесниците, им овозможува да ја сакаат и да му веруваат на другата личност доволно за да уживаат во сексот и да се фокусираат на сопственото задоволство.

 

„Вашата идеја за тоа што го прави сексот одличен може да се разликува од онаа на вашиот партнер“, вели Вокер. „Сексот што е добар за неа или за него може да биде просечен, па дури и лош. Затоа е важно секогаш да комуницираме меѓу себе; Колку сме поотворени за нашите сексуални желби и потреби, толку е поголема веројатноста дека нашите искуства ќе ги исполнат нашите очекувања“, заклучила таа за NY Post, цитирана од Вечерњи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi