Двете нозе на различен континент: Островот на кој можете да ја „видите“ Европа како се оддалечува од Америка

1 април, 20240
62781480-mjesto-na-kojem-se-razilaze-tektonske-ploce

Средноатлантскиот срт е огромен подводен планински ланец кој се протега на 16 илјади километри во средината на Атлантскиот Океан. Иако претежно скриен од океанот, тој е еден од поголемите планински масиви на земјата. Само на неколку места извира над површината, формирајќи ги островите, а еден од овие острови е Исланд.

Среднотатлантскиот срт е место на средба или раздвојување на евроазиските и северноамериканските тектонски панели, процес што започна пред 25 милиони години – и сè уште трае. Изработката на литосферски плочи (дивергенција) создава пукнатини во кората на земјата, што му овозможува на приливот на магмата од внатрешноста на земјата или контакт на површинска вода со магма, така што уникатната геологија и геотермалните својства во Исланд, гејзери, вулканска и сеизмичка активност, се последица од овие тектонски активности.

Подводниот гребен е откриен во 50 -тите години на минатиот век и Исланд е на најпосакуваниот дел. Самиот остров е делумно лоциран на северноамериканскиот тектонски одбор и делумно на Евроазијата. Така, Рејкјавик, на пример, е геолошки дел од Северна Америка, додека Eastfjords се дел од Европа.

Земјата на „оган и мраз“, активни вулкани, гејзери и чудни пејзажи, ја искористи својата геотермална специфичност на најдобар можен начин. Исланд, како и ниту една друга земја во светот, користи геотермална енергија за производство на електрична енергија и греење. Рејкјавик се загрева исклучиво со геотермална енергија, а Исланд е скоро 30 % од својата електрична енергија од геотермални извори.

На Националниот парк Тинвелир и полуостровот Рејкјанес, пукнатина помеѓу две тектонски плочи може јасно да се види на површината. Националниот парк Thingvellir е 40 километри од Рејкјавик и се наоѓа на добро позната рута Златен круг. Дури може да се нурне овде во пукнатината на Силфре, која е морска вода, филтрирана со магматски карпи, толку јасни што се гледаат сто метри во длабочина. Водата е ледена, нејзината температура е само помеѓу 2 и 4 степени, така што нуркањето е потребно во костум.

Полуостровот Рејкјанес е втор во Исланд, што јасно ги покажува европските и северноамериканските тектонски плочи – јаз меѓу нив. Покрај класиците на исландски геоморфологии, гејзери, вулкански гајби и црна почва, туристите исто така можат да го шетаат мостот тука помеѓу континентите (Мијен) во Сандвик. Тоа е тесен пешачки мост што го проширува каналот помеѓу двете распоредени тектонски плочи, односно помеѓу два континента. Најпопуларното место за фотографија е – не е тешко да се претпостави, една во која сте една нога во Европа и другата во Северна Америка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi