Десет најдобри факти за древниот Египет: Беше една од НАЈМОЌНИТЕ цивилизации

13 април, 20240
Screenshot_17

Античкиот Египет e цивилизација на античка Северна Африка,по долниот дострел на реката Нил. Египетските цивилизации се обединиле околу 3150 година п.н.е. со политичката унификација на Горен и Долен Египет кои биле под власт на првиот фараон и продолжиле да се развиваат наредните три миленими.

 

 

  • Повеќето антички египетски пирамиди биле изградени како гробници за фараоните (владетелите на антички Египет) и нивните семејства. До денес, во Египет се откриени над 130 пирамиди.

 

  • За Египќаните задгробниот живот бил неверојатно важен. Тие верувале дека со зачувување на телото на мртвото лице – што го правеле во текот на процесот на мумификација – нивната душа ќе живее засекогаш.

 

  • Пирамидата на Куфу во Гиза е најголемата египетска пирамида. Оваа неверојатна структура тежи дури 16 згради на Емперит Стејт!

 

  • И мажите и жените од Египќани носеле шминка. Бојата за очи обично била зелена (направена од бакар) или црна (направена од олово).Египќаните верувале дека шминката има магични лековити сили!

 

  • 5)Завојот на древната египетска мумија може да биде 1,6 км.

 

  • Египетската азбука содржела повеќе од 700 хиероглифи!

 

  • Античките Египќани верувале во повеќе од 2.000 божества! Имале богови за сè, од опасности до долгови!

 

  • Мачките се сметале за свето животно за античките Египќани. Се смета дека повеќето семејства чувале мачка како домашно милениче, за кое верувале дека ќе му донесе среќа на домаќинството!

 

  • Сакате да играте табла со вашите пријатели? Па,исто така направиле и античките Египќани! Популарна игра била Сенет, која се игра повеќе од 2.000 години! Играта вклучувала фрлање на стапчиња (на ист начин фрламе коцки) за да видат колку квадрати да го придвижат парчето напред на таблата.

 

  • Античките Египќани измислиле многу работи што ние сè уште ги користиме, како што се хартија, пенкала, брави и клучеви и – верувале или не – паста за заби!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi