Еден симптом најавува инфаркт неколку недели однапред, но многумина го игнорираат

26 јануари, 20240
Screenshot_2

Постојат знаци кои сугерираат дека сте изложени на ризик од срцев удар. Некои од нив може да се забележат дури и неколку недели однапред.

 

 

Најтипични се притисокот во градниот кош, болката, стегањето, но и болките во пределот на стомакот кои можат да измамат пациент кој обично мисли дека има дигестивни проблеми.

 

Исто така, сите овие симптоми укажуваат на ангина пекторис, срцева болест која е поврзана со намален проток на крв во срцето и може да предизвика срцев удар.

 

Сепак, не сите пациенти се под еднаков ризик. Оние кои страдаат од стабилна ангина пекторис се помалку опасни, а се карактеризира со следните карактеристики. Се јавува во време кога срцето е изложено на поголем напор, на пример, човек се качува по скали или вежба, симптомите траат кратко – пет минути или уште пократко, болката и непријатноста се секогаш слични и лесно се предвидуваат и исчезнуваат побрзо ако лицето мирува или зема лекови.

 

Нестабилна ангина пекторис е онаа во која симптомите се појавуваат ненадејно, дури и за време на одмор, и може да траат 30 минути или подолго.

 

Проблемите не стивнуваат ниту кога пациентот ќе ја земе терапијата, а потоа сосема е можно да следел инфаркт и тогаш е време итно да се јави на лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma