Зошто стјуардесата бара од вас да ги кренете ролетните за време на полетување и слетување на авионот

31 март, 20240
Screenshot_3

Сигурно барем неколку пати до сега сте се запрашале зошто мора да ги кренете ролетните додека авионот полетува. Но, ретко кој го знае точниот одговор.

 

 

 

Има милион претпоставки кои може да ви поминат низ глава, но само едно конкретно објаснување кое е прилично едноставно.

 

Најточниот одговор е – заради безбедност. Отворањето на ролетните е само дел од една посложена, превентивна постапка во која патниците несвесно се подготвуваат за можна незгода.

 

Секој авион има само 90 секунди да ги евакуира патниците и да ги подготви за можната несреќа, па поткревањето на ролетните се само мал дел за заштеда на време.

 

Благодарение на погледот кон околината, во случај на дефект или несреќа, екипажот полесно и попрецизно може да одлучи што да прави во моментот и која страна на авионот е побезбедна.

 

Затоа, кога следен пат ќе ве замолат да ги кренете ролетните, послушајте го овој совет колку и да ви се чини безначаен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi