Научниците тврдат дека го откриле „златниот час“ кога треба да одите на спиење

1 април, 20240
Screenshot_7

Ако често се будите ненаспани и уморни, дури и ако сте си ги дозволиле познатите 8 часа сон, можеби едноставно грешите во моментот кога ќе легнете! Експертите тврдат дека најдобро е да си легнете помеѓу 22 и 23 часот, а тоа е поврзано со помал ризик од развој на срце и заболувања.

 

 

 

 

Оваа изјава беше објавена во „European Heart Journal – Digital Health“, списание на Европското здружение за кардиологија.

 

“Телото има 24-часовен внатрешен часовник, наречен деноноќен ритам, кој помага во регулирањето на физичкото и менталното функционирање. Резултатите сугерираат дека рано или доцна спиење е поверојатно да го наруши телесниот часовник, со негативни последици по здравјето на кардиоваскуларниот систем, иако не ги знаеме причините за тоа“, вели авторот на студијата д-р Дејвид Планс од Универзитетот во Ексетер во Велика Британија.

 

Студијата опфати 88.026 испитаници во Велика Британија кои беа избрани помеѓу 2006 и 2010 година. Нивната просечна возраст била 61 година, а нивната возраст се движела од 43 до 79 години, а 58 отсто биле жени.

 

За време на просечно следење на овие луѓе од 5,7-години, 3.172 учесници развиле кардиоваскуларни болести. Инциденцата била најголема кај оние кои легнале на полноќ или подоцна, а најмала кај оние кои легнале помеѓу 22 и 22:59 часот.

 

Во споредба со тој „златен час“, постои 25 отсто поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести ако легнете на полноќ или подоцна, 12 отсто поголем ризик ако легнете помеѓу 23 часот и полноќ и 24 отсто поголем ризик ако заспиваш пред 22 часот!!

 

„Нашата студија покажува дека оптималното време за спиење е во одредена точка од 24-часовниот циклус на телото и дека отстапувањата можат да бидат штетни за здравјето. Најризичното време за одење во кревет беше после полноќ, потенцијално затоа што може да ја намали веројатноста да се види утринската светлина, која го ресетира телесниот часовник“, објасни д-р Планс.

 

„Иако наодите не покажуваат каузалност, времето на спиење се покажа како потенцијален фактор на ризик за срцето, независно од другите фактори на ризик и карактеристики на спиењето. Доколку нашите резултати се потврдат во други студии, времето на спиење и основната хигиена на сонот би можеле да бидат евтина цел на јавното здравје да се намали ризикот од срцеви заболувања“, додаде докторот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi