На овој остров се дозволени автомобили само во еден случај, а главното превозно средство е велосипедот

17 мај, 20240
Screenshot_7

Освен по својата нереална убавина, овој остров од само десет квадратни километри е интересен и по тоа што интензивно се работи на елиминирање на автомобилскиот сообраќај.

 

 

Ла Диг (La Digue) е веројатно еден од најпознатите острови на Сејшелите, од вкупно 115. Секоја година привлекува илјадници туристи кои доаѓаат на плажата Source d’Argent за да им се восхитуваат на речиси нереалните камења, песок, сина боја, па затоа оваа плажа често е високо на листата на најубави плажи во светот.

 

Островот ги привлекува и љубителите на птици кои доаѓаат да му се восхитуваат на ендемичниот вид Terepsiphone paradisi.

 

Освен по својата нереална убавина, овој остров од само десет квадратни километри е интересен и по тоа што интензивно се работи на елиминирање на автомобилскиот сообраќај.

 

Повеќето жители, од кои 3.000, користат велосипеди како главно превозно средство, за разлика од нивните соседи на островите Махе и Праслин, каде урбанизацијата го зема својот данок.

 

На локалното население на островот Ла Диг не им требаат автомобили, а велосипедите за изнајмување и туристите лесно можат да ги најдат, за да одат на плажа или подалеку, за да го истражат островот.

 

Според ВВС, во осумдесеттите само богатите семејства на островот имале автомобил, а од тогашните десет возила, бројката се искачила на 60, што е сè уште мала – а делумно и поради тешкотиите на индивидуалната сопственост.

 

Имено, автомобилите не се дозволени доколку не обезбедуваат јавна услуга. Но, зголемувањето на туристичката градба и потребните возила кои доаѓаат со таа работа, вклучи аларм, особено кај мештаните.

 

До неодамна вагоните се користеа за превоз на мештаните, но денес на островот има уште еден „таксист“ чиј автомобил се влече.

 

Развојот на островот и зголемениот број туристи ја поттикнаа изградбата, а со тоа и потребата од возила, но локалното население добро знае дека зголемувањето на бројот на автомобили може да им нанесе повеќе штета отколку корист.

 

Зголемувањето на сообраќајот би значело и помал мир, тишина и мирен одмор што го бараат туристите, како и опасност за ендемичните птици кои живеат на островот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma