Невообичаени симптоми кои укажуваат дека страдате од сезонски алергии

22 април, 20240
Screenshot_2

Алергијата на полен е еден од најчестите типови на алергии. Станува збор за сезонска алергија која се појавува кога одреден тип на полен е присутен во воздухот. Најчеста форма на оваа алергија е алергискиот ринитис, а се јавуваат и чешање и насолзени очи. Алергијата не треба да се лекува самостојно, но неопходно е да се слушаат советите на лекарот. Третманот треба да започне најмалку 15 дена пред појавата на алергенот и мора да трае цело времетраење на алергенот.

 

 

 

 

Што е алергија?

Алергијата се јавува како реакција на организмот на супстанции од околината кои влегуваат во организмот, кои потоа имунолошкиот систем ги препознава како туѓо тело и потоа настануваат одредени реакции. Алергиите можат да се развијат во текот на животот, а на нивната појава влијаат алергени како што се прашинските грини, ајдучката трева, полен, прашина, животински влакна, пердуви, мувла, одредена храна… Алергиите можат да се наследат од родителите.

 

Што е полен?

Поленот е супстанца слична на прашок што ја произведуваат растенијата со цел да се размножуваат. Се пренесува со опрашување од прашникот до пестикот, а го собираат и пчелите. Цветниот полен се користи и во храната како еден вид додаток за зајакнување на имунитетот.

 

Алергија на симптоми на полен

 

Најчестите симптоми на алергија на полен се:

  • Назална конгестија
  • Болка и непријатност во синусите
  • Истекување од носот
  • насолзени очи и чешање
  • Воспалено грло
  • Сува кашлица
  • Кивање
  • Намалено чувство за вкус или мирис

 

Како се дијагностицира алергија на полен?

Алергијата на полен може да се открие со алергиски тест, а во повеќето случаи лекарот ќе заклучи дека се работи за алергија на полен откако ќе му ги кажете симптомите, кои се јавуваат само во времето кога поленот е најактивен, односно во пролет, лето и есен. Понекогаш ќе биде неопходен и преглед од оториноларинголог.

 

Како се лекува алергијата на полен?

Луѓето кои се алергични на полен мора да ја следат прогнозата за полен, односно периодот кога поленот на растенијата е најраспространет во воздухот, а присуството е забележано во зелена, жолта, црвена, сива и бела боја, како и бројки, а поленот на дрвја, треви и плевел се мери . За да се избегнат поизразени симптоми на алергија, потребно е да се избегнува излегување од дома во ветровити денови, доколку е можно, користете овлажнител во домот и затворете ги вратите и прозорците кога нивото на полен е високо надвор. Престојот на отворено се препорачува наутро, подоцна навечер или после дожд. Покрај тоа, маслото од црн ким може да се користи за помош при алергии, што треба да се започне околу три месеци пред да се појави поленот во воздухот. За некои луѓе лекарот ќе препише одредени лекови од групата на антихистаминици, кортикостероиди, бронходилататори или други.

 

Заклучок

 

Алергијата на полен е многу честа и може да биде многу непријатна. Луѓето кои ја имаат оваа алергија треба да почнат да користат одредена терапија пред да се појави висока концентрација на алергени во воздухот. Во некои случаи, ќе биде неопходно да се земаат лекови пропишани од лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi