Непроценливи предмети кои Велика Британија, Германија и Франција не сакаат да им ги вратат на вистинските сопственици

7 февруари, 20240
62735336-kamen-iz-rozete

Историјата е учител на животот. Па, истиот тој учител ни покажува дека некои работи кои се отуѓени од одредени области многу тешко им се враќаат. Многу вредни предмети најчесто биле „позајмени“ од колонијалните сили засекогаш и веќе не ги враќаат, а кои се едни од највредните артефакти, дознајте во овој текст.

Розета Стоун (Египет против Велика Британија)

Каменот од Розета е еден од најпознатите артефакти во Британскиот музеј. Натписите на гранитната плоча беа инструментални за да им овозможат на експертите да ги дешифрираат древните египетски хиероглифи. Повеќето научници се согласуваат дека војниците на Наполеон Бонапарта во Египет го откриле каменот во јули 1799 година во градот Рашид, познат кај Французите како Розета.

По поразот на Наполеон, Британците го зеле каменот од Розета и со него пристигнале во Англија во февруари 1802 година, според Британскиот музеј. Денеска Египќаните сметаат дека каменот е нивен и бараат негово враќање. „Каменот што го држи Британскиот музеј е симбол на западното културно насилство врз Египет“, изјави за Асошиејтед прес во 2022 година Моника Хана, декан на Арапската академија за наука, технологија и поморски транспорт. И покрај тоа, многу експерти веруваат дека Британскиот музеј веројатно нема да се откаже од едно од неговите најскапоцени уметнички дела.

Елгин мермер (Грција против Велика Британија)

За време на владеењето на Отоманската империја во Грција, британски амбасадор бил лордот Елгин, кој побарал и добил дозвола да ги пренесе скулптурите на уништениот Партенон во Англија.

Грција долго време ги оспорува овие права и бара враќање на мермерот во неговата татковина. Меѓутоа, Британскиот музеј, исто како и во првиот случај, нема намера така лесно да се откаже од мермерот и ги отфрла грчките напори. Затоа, до понатамошно известување, овој мермер можете да го погледнете само во Британскиот музеј.

Биста на кралицата Нефертити (Египет против Германија)

Бистата од варовник, која датира од 1345 п.н.е., била откриена во работилницата на Тутмоз, за ​​кој се сметало дека бил официјален дворски скулптор.

Во 1913 година, германскиот археолог Лудвиг Борхард ја пронашол бистата и, кршејќи ги законите за борба против шверцот, ја сокрил и ја однел од земјата. Бистата сега е изложена во Новиот музеј во Берлин и е можеби најзначајниот артефакт на музејот.

Откако беше официјално откриена во Германија во 1924 година, египетските власти бараа нејзино враќање. Но, Германија тврди дека бистата била легално изнесена од Египет и инсистира дека тоа е транспортен прекршок. Со други зборови, ќе остане таму каде што е.

Статуа на кралицата Бангве (Камерун против Франција)

Кралицата Бангва е дрвена скулптура со духовно значење за Бангва, народ домороден на она што сега е Камерун во Африка. Овие типови фигури претставувале посебни предци и, според научниците, биле симболи на авторитет.

Околу 1899 година, германските војници упаднале во палатата Фонтем Асонгањи и ја однеле заедно со други скулптури. Скулптурата завршила во Етнолошкиот музеј во Берлин пред да биде продадена на трговец со уметнички дела. Уметнички колекционер и бизнисмен Хелена Рубинштајн ја купи статуата на Бангва во 1930-тите. Оттаму минуваше од рака на рака додека француската фондација Дапер не ја купи статуата за 3,4 милиони долари (нешто повеќе од 3 милиони евра).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi