НЕ ГО ПРАВЕТЕ ОВА КОГА ГОТВИТЕ ОРИЗ: Најчести грешки кои го прават премногу леплив и без вкус
17 јуни, 20240
![90750_shutterstock-1395217172_f](https://popara.mk/wp-content/uploads/2024/06/90750_shutterstock-1395217172_f.webp)
Оризот го ставате во ладна вода
Не ставајте ориз во ладна вода. На тој начин ќе биде леплив и тегав. Во тенџере ставете ја водата да зоврие и прелијте со оризот. Зачинете и мешајте додека не испари водата.
Не го пржите оризот пред да готвите
Најдобро е прво малку да се испржи оризот.
Сооднос на вода и ориз
Истурете две чаши вода на една шолја ориз.
Додадете лимон и путер
Ќе додаде многу вкус.
Извадете го од шпоретот и не вадете го капакот. Оставете го вака 20 минути, пареата рамномерно да се распореди.