Ова е најтесниот град на Светот! Помеѓу стрмните планини има огромни згради (ВИДЕО)

26 мај, 20240
Screenshot_6

Една од главните карактеристики на кинескиот град Жаотонг, покрај бројните природни извори, пештери и планини, е и името по кое е познат –  најтесниот град во светот.

 

 

 

Сместен меѓу стрмните планински карпи, Жаотонг се наоѓа во североисточниот дел на провинцијата Јунан во југозападна Кина.

 

Градот се наоѓа во горниот тек на реката Јангце, стар е неколку века и бил еден од главните трговски патишта познат како „Патот на свилата“.

 

Градот Жаотонг со над 30 видови на различни сливови, пештери и е популарен меѓу туристите кои сакаат да се одморат од урбаниот начин на живот.

 

Името го добил по тоа што порано во овој град имало солена градина. Во античко време, градот бил населен од народот Бо.

 

Со оглед на етничката разновидност на Жаотонг, која нуди поглед на голем број различни култури и цивилизации, тука можете да ги сретнете културите на луѓето: Хуи, Мијао и Ји.

 

На падините, кои се претежно изградени од варовник, растат различни видови орхидеи и лековити билки.

 

Сместен во горниот и долниот тек на реката Јангце, овој град пред неколку векови бил главната трговска рута на свила во античка Кина.

 

Сепак, со текот на времето, неговата трговска функција прерасна во функција на вратарот на срцето на провинцијата Јунан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma