Поради оваа честа грешка, косата најмногу опаѓа: Фризер откри кој е „виновен“ за оваа појава

2 април, 20240
Грешки кои свесно ги правиме и поради кои опаѓа косата

И овој проблем може да се реши со отфрлање на една работа.

Секоја жена ќе „доживее“ опаѓање на косата и тоа често го припишуваме на промената на времето, циклусот или други фактори.

Сепак, нашиот соговорник и фризер Бранислав Релиќ ни укажа на грешките кои свесно ги правиме и дека опаѓањето на косата често доаѓа од „нашите раце“. Како што истакнува, овие грешки можат да ве чинат повеќе отколку што мислите.

– Опаѓањето на косата стана се почест проблем, особено кај жените. Губењето на косата често се припишува на сезоната, бременоста или генетиката. Но, овој проблем најчесто се крие во „безопасни“ ситуации. Губењето или опаѓањето на косата е природна работа. Просечниот број на влакна што паѓаат за 24 часа е 30-100. Сè што е над 100 се смета за прекумерен пад. Една од најчестите, механички причини за опаѓање на косата е врзувањето со ластик – вели фризерот и додава:

– Кога косата е собрана во висока опашка, најчесто жените мораат премногу да ја затегнуваат ластикот за да може фризурата да остане долго време, но по подолг период кога косата ќе се спушти, се појавува болка кај оние области на круната, каде што косата е затегната. Првото нешто што се случува кога косата е во опавче е тоа што се скрши на местата што ластикот ги притиснал и затоа косата станува послаба и порозна.

Бранислав истакнува дека ваквата фризура го ослабува самиот корен на косата. Заедно со ова доаѓа и формирање на бакенбари, како и губење на косата во пределите околу лицето.

– Најчесто влакната почнуваат да се кршат на тие делови околу лицето, бидејќи тоа се најоштетените делови. Многумина ги мешаат сплит врвовите со „бебешка коса“.

Избегнувајте да ја врзувате косата со ластик, освен ако не е полабава варијанта.Таквата еластична лента нема да предизвика триење на корените и должината на косата. Како најдобро решение за собирање влакна е да користите штипка за коса – истакнува Бранислав Релиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi