Рај за душата! Ова е најпријателскиот град во Европа, а опкружен е со прекрасни плажи (ФОТО)

20 февруари, 20240
Ермуполи, Грција

Ермуполи, живописен град со нешто повеќе од 10.000 жители, сместен на малиот грчки остров Сирос среде Егејското Море, е прогласен за најпријателски во Европа.
Ова го покажа истражувањето на порталот Booking.com, кој ја доделува својата годишна награда Traveler Review Award врз основа на рејтингот на давателите на сместување. Според нивниот извештај, најтоплиот град во светот е Арахал д’Аџуда во Бразил, а во Европа, Ермуполи, Грција.

Меѓу европските места на листата се најдоа Португалката Виана до Кастело, Гринделвалд во Швајцарија и Узес во Франција.

Седма година по ред, Италија води со најголем број добитници на награди, а потоа следат Шпанија, Франција, Германија и Велика Британија.

Во топ 10 се пласира и Хрватска, на деветтото место со 53.971 награда, а меѓу најдобрите земји се Полска, Бразил, САД и Португалија.

Raj za dušu! Ovo je najsrdačniji grad u Evropi, a okružen je prelepim plažama (FOTO)

Патниците сепак најмногу преферираат станови.Најнаградуван тип на сместување годинава се и апартманите.По нив следуваат викендички, кои ги изместиле хотелите од второто место, а меѓу петте најнаградени типови сместувачки капацитет се приватното сместување и сместувањето со појадок. Со текот на годините, најголем раст на бројот на награди забележале вилите од 23 отсто, а потоа викендичките и камповите.

Ова покажува дека патниците продолжуваат да ја ценат широката разновидност на различни видови сместување и уникатното гостопримство што го нудат.

Списоците на најпријателските градови и региони во светот вклучуваат широк спектар на дестинации од целиот свет, а се составени врз основа на уделот на оние кои изнајмуваат сместување што ја добиле наградата.

Список на најтоплите градови во светот за 2024 година:
– Арахал д’Аџуд,Бразил

– Ермуполи, Грција

– Вијана до Кастело, Португалија

– Дејлсфорд, Австралија

– Гринделвалд, Швајцарија

– Моав, САД

– Узес, Франција

– Мазатлан, Мексико

– Џајсалмер, Индија

– Фуџикавагучико, Јапонија

Ермуполи постои само 200 години, а денес е добро позната туристичка дестинација

Ермуполи, исто така познат по неговото официјално постаро име Хермуполис, се наоѓа на грчкиот остров Сирос, на Кикладите.

Местото нема долга историја, основано е во 1820 година во времето на Грчката револуција, кога таму се населиле бегалци и таму изградиле населба.Наскоро стана важно комерцијално и индустриско седиште.Силата на градот почнала да слабее кон крајот на 19 век, а денес живее главно од туризмот.

Во него можете да го видите старото историско наследство, а опкружено е со прекрасни плажи со камчиња на кои посетителите тешко можат да одолеат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi