Што му се случува на вашето тело ако престанете да водите љубов?

10 февруари, 20240
1675065556-becca-tapert-F0ZiHWliGGM-unsplash-750x500

Отсуството на секс може да ја зголеми анксиозноста и да создаде одредена дистанца во односот со партнерот. Но, дали знаевте дека кога ќе престанете да имате секс, може да се загрози и здравјето на вашето срце? Очигледно, интимноста со партнерот може да го намали крвниот притисок, да го зајакне срцето, па дури и да спречи кардиоваскуларни болести.

Според студијата на мажи од 2010 година објавена во American Journal of Cardiology, сексот двапати неделно или повеќе е поврзан со намален ризик од срцеви заболувања во споредба со луѓето кои имале секс еднаш месечно или помалку. Во меѓувреме, студија од 2019 година во списанието Sexual Medicine покажа дека сексот може да го намали крвниот притисок на една личност.

Сексот е одличен начин за опуштање и ослободување од стресот; неговиот недостаток може негативно да влијае на вашето ментално здравје, а со тоа и на вашето кардиоваскуларно здравје. Хроничниот стрес може да доведе до лош избор на начин на живот, како што се нездрава исхрана и помалку вежбање. Недостатокот на сон и прекумерната грижа може да влијаат на вашиот сон. Сите овие фактори можат да предизвикаат влошување на здравјето на вашето срце, пишува Health Digest.

Исто така, според д-р Мајкл Блаха, интимноста со партнерот прави да се чувствувате поврзани со него и може да го спречи чувството на осаменост, депресија и анксиозност. Се подразбира дека вашето ментално здравје е тесно поврзано со вашето општо здравје, вклучувајќи го и здравјето на вашето срце.

Нешто се случува и со нивото на естроген и тестостерон кога ќе престанете да имате секс, а тоа може да влијае на здравјето на вашето срце, според д-р Џозеф Џ. Пинзоне. Сексуалната активност ги стимулира овие хормони, но ниското ниво на хормони може да доведе до срцеви заболувања и други компликации, според д-р Пинзоне. Сега кога знаете некои од изненадувачките начини на кои сексуалниот живот може да влијае на здравјето, можеби се прашувате што може да направи сексот со некој со постоечки кардиоваскуларни проблеми.

Важно е да се напомене дека и покрај многуте придобивки за срцето, само редовниот секс не е нешто што ќе ви помогне да останете здрави. Иако може да се смета за благ до умерен облик на вежбање, тој не треба да ги замени редовните облици на вежбање и здравата исхрана која е важна за кардиоваскуларното здравје.

Нестабилните високоризични кардиоваскуларни состојби како што се неправилно чукање на срцето (аритмија), болка во градите (ангина) или срцева слабост бараат одредено ниво на претпазливост при сексот, инаку нема потреба да се грижите. Ако можете да се качувате по скали без тешкотии, можете да водите љубов.

За дополнителни прашања, контактирајте го вашиот лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi