ЌОФТЕ ВО СОС ОД ДОМАТИ: Сочни и меки, ќофтињата се топат во уста

18 април, 20240
67987_stock-photo-meatballs-in-tomato-sauce-with-mashed-potato-on-the-white-plate-top-view-view-from-above-smanjena-1606310743_f

Потребно е:

500 гр мешано мелено месо
1 јајце
1 кромид, ситно сецкан
3 чешниња лук, ситно сецкани
2 лажици презла
2 лажици сув билен зачин
1 лажица масло
сол
бибер
2 лажици мелена слатка пиперка

Сос:

500 мл пире од доматен сок
6 дл чаши вода
50 мл масло
3 лажици брашно
сол
1 лажица шеќер

Подготовка:

Во сад измешајте мелено месо, јајце, кромид и лук, презла, сувите билки, маслото, солта, биберот и мелената пиперка и оставете да отстои половина час во фрижидер. Со раце формирајте ги ќофтињата. Се пржат на масло, малку брашно, па се додаваат пасираните домати, се меша, се прелива вода и се додаваат зачините. Откако ќе зоврие, оставете да се крчка (намалете ја температурата) и варете го месото со сосот околу 40 минути. Како прилог додадете пире од компири.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi